Veste importantă pentru fanii Apple. La ce renunță compania

Veste importantă pentru fanii Apple. La ce renunță companiaApple. Sursa foto: apple.com

Ideea Apple de a face un abonament iPhone asemănătoar cu abonarea la o aplicație — consumatorii plătind taxe lunare și primind telefoane noi în fiecare an — a fost abandonată, compania oprind recent acest demers, conform unor persoane familiarizate cu situația. Echipa a fost desființată și reangajată în alte proiecte.

Apple renunță la ideea de a face un abonament iPhone

Această mișcare face parte dintr-o schimbare mai amplă în modul în care Apple abordează serviciile de plată. Efortul unui abonament a fost supravegheat de grupul Apple Pay al companiei, care a închis și un program de tip „cumpără acum, plătește mai târziu” la începutul acestui an. Acest serviciu permitea cumpărătorilor să plătească achizițiile în mai multe rate, dar Apple îi îndrumă acum pe consumatori către programele terță parte în schimb.

Bloomberg News a anunțat pentru prima dată despre serviciul de abonament iPhone în 2022, când programul urma să fie lansat. În cele din urmă, a fost amânat până în 2023 — și dincolo de aceasta — după ce a suferit numeroase obstacole, inclusiv erori software și preocupări de reglementare. Executivii de top ai companiei au trimis lucrările înapoi la tabla de desen înainte ca proiectul să fie în cele din urmă abandonat.

iPhone, cea mai importantă sursă de venit pentru Apple

Când Apple a început lucrul la serviciul de abonament acum câțiva ani, își propunea să vândă mai multe iPhone-uri și să genereze o cantitate mai mare de venituri recurente.

Dispozitivul este cea mai mare sursă de venituri pentru Apple, reprezentând puțin peste jumătate din vânzările anuale.

Ar funcționa astfel: În loc să plătească pentru un iPhone în întregime sau să se înscrie într-un plan de rate, clienții ar avea o taxă lunară facturată pe același cont Apple pe care îl folosesc pentru descărcarea aplicațiilor și abonarea la servicii. Apoi, ar putea schimba iPhone-ul lor cu un model nou în fiecare an.

Programul Apple Pay Later, desființat și el

La fel ca programul Apple Pay Later, acum desființat, abonamentul pentru hardware ar folosi o infrastructură financiară internă și ar fi bazat pe împrumuturi oferite de companie însăși.

La începutul acestui an, Apple a lansat serviciul de abonament pentru iPhone ca test pentru angajații din cadrul grupului său Pay. Echipele care se ocupau de facturarea din App Store și de magazinul online au fost, de asemenea, implicate.

Serviciul ar fi concurat cu — și probabil ar fi deranjat — partenerii de transport wireless ai Apple, care se bazează din ce în ce mai mult pe programe de rate și promoții pentru a vinde iPhone-uri și a-și păstra clienții.

telefoane apple

telefoane apple sursa foto wikimedia.org

De asemenea, ar fi putut înlocui două programe oferite de mult timp de Apple însăși. Aceasta include Programul de Upgrade iPhone, care împarte costul unui telefon pe parcursul a doi ani și este susținut de împrumuturi oferite de Citizens Bank NA. Cealaltă este Apple Card Monthly Installments, care este gestionată de Goldman Sachs Group Inc. și este disponibilă doar în SUA.

Organizația Apple Pay este condusă de Jennifer Bailey, un adjunct de top al șefului de servicii Eddy Cue. Grupul a încercat să extindă veniturile din servicii ale companiei într-o industrie financiară complexă și foarte reglementată — o sarcină deloc ușoară. Acum câțiva ani, a inițiat „Proiectul Breakout,” un efort de a construi instrumente interne și de a se baza mai puțin pe parteneri din industria financiară.

iPhone ar trebui să respecte reglementări stricte

Când compania a anulat Apple Pay Later, un factor major în decizie a fost reglementările mai stricte impuse de Biroul pentru Protecția Financiară a Consumatorilor. Agenția a declarat anul acesta că serviciile de tipul „plătește mai târziu” ar trebui să respecte aceleași reglementări ca și companiile de carduri de credit. Asta este o bătaie de cap cu care Apple nu a vrut să se confrunte, mai ales având în vedere că dimensiunea afacerii este relativ mică, conform yahoo.com.

Având în vedere că serviciul de abonament iPhone ar folosi o structură și o tehnologie similară cu Apple Pay Later, compania s-a îngrijorat că și acesta ar putea fi supus unei examinări.