Erdogan, presiuni pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu UE
- Iuliu Vlădescu
- 18 decembrie 2024, 19:00
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut presiuni pentru o îmbunătățire tangibilă și imediată a relațiilor dintre Turcia și Uniunea Europeană în timpul unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, întrevedere care s-a concentrat pe tranziția de putere din Siria și pe soarta refugiaților sirieni.
Turcia, blocată de politicile lui Erdogan
Turcia a fost declarată țară candidată la aderarea la blocul comunitar în 1999 dar, după ce a trecut prin multiple suișuri și coborâșuri, cererea de aderare a fost blocată în 2018 din cauza regresului democratic continuu și a represiunii drepturilor fundamentale.
De atunci, Bruxelles-ul a încercat să promoveze legături mai strânse cu Ankara datorită valorii strategice și economice a țării, îngheţând în același timp procesul de aderare.
„Este nevoie, mai mult ca niciodată, de o relație mai puternică și mai instituțională între Turcia și UE”, a declarat Recep Tayyip Erdoğan marți după-amiază, vorbind alături de von der Leyen la finalul întâlnirii lor de la Ankara.
„Putem avansa în cooperarea noastră cu o formulă avantajoasă pentru ambele părți”, a adăugat el.
Ridicarea tuturor restricțiilor, miza lui Erdogan
Preşedintele Erdoğan i-a invitat direct pe liderii UE, care se vor întâlni joi pentru un summit de o zi, să ridice „toate restricțiile” din relațiile bilaterale, să reia dialogul politic la nivel înalt - suspendat din 2019 -, să actualizeze uniunea vamală UE-Turcia, în lucru din 2016 și să accelereze eliberarea vizelor ca primă măsură înainte de accesul călătorilor turci în UE fără viză, un obiectiv de lungă durată al Ankarei.
Pe ordinea de zi a summitului de joi nu figurează, însă, Turcia ca subiect relevant de discuție.
Siria, subiect fierbinte
Turcia este principalul susținător al Armatei Naționale Siriene, un grup de opoziție cu sediul în nordul Siriei care a luat parte la ofensiva care l-a răsturnat pe Bashar al-Assad și acționează ca intermediar între aliații occidentali și Hayat Tahrir al-Sham (HTS), forța rebelă care conduce actuala administraţie de tranziție.
În plus, Turcia găzduiește aproximativ 3,2 milioane de refugiați sirieni.
Ca urmare a acestei poziții influente, Recep Tayyip Erdogan a primit în ultimele zile o serie de invitați la nivel înalt, printre care si Ursula von der Leyen, premierul ungar Viktor Orbán și secretarul american de stat Antony Blinken.
„Evoluțiile recente au consolidat și mai mult poziția Turciei ca țară-cheie”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.
(Euronews - Traducere Rador Radio România)