Ședință de Guvern cu proteste și huiduieli. Fermierii, nemulțumiți de tergiversarea adoptării unor măsuri în sectorul agricol
- Ana Munteanu
- 18 decembrie 2024, 20:07
Republica Moldova. Zeci de agricultori au protestat miercuri în fața clădirii Guvernului. Acțiunile au avut loc în timpul desfășurării ședinței săptămânale a Executivului. Fermierii au încercat să intre în sediul Guvernului și s-au îmbrâncit cu polițiștii.
Aceștia au anunțat că vor organiza „proteste de avertisment” în fața Guvernului și Parlamentului, pe 18 și 19 decembrie curent. Agricultorii afirmă că Executivul tergiversează avizarea unui proiect de lege menit să prevină falimentul agricultorilor afectați de secetă.
„Criza din agricultura Republicii Moldova se adâncește pe zi ce trece”
Astfel, agricultorii solicită Guvernului măsuri eficiente și cât mai urgente. „Ultimul exemplu al tergiversării adoptării unor măsuri pentru salvarea situației din agricultură ar fi avizarea întârziată de către Guvern a proiectului de Lege 354, elaborata de deputatul Alexandru Trubcă împreuna cu asociațiile de fermieri pentru depășirea crizei secetei si adoptarea căreia a fost promisă de speakerul Igor Grosu încă pe 5 decembrie”, se specifică într-un comunicat de presă al Asociației Forța Fermierilor.
Agricultorii susțin că proiectul nu prevede alocare de resurse financiare din bugetul de stat. „Această tergiversare este ultima picătură. Asociația își rezervă dreptul ulterior de a organiza proteste masive în toată țara dacă autoritățile statului nu vor lua măsuri legislative și economice pentru oprirea colapsului din agricultură”, anunță Asociația Forța Fermierilor.
De asemenea, agricultorii au prezentat mai multe revendicări. Este vorba de aprobarea urgentă a proiectului legii secetei în redacția deputatului Trubcă. Prelungirea licențierii importului cerealelor si oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025. Achitarea datoriilor la subvenții pentru anul 2023. Restituirea accizelor fermierilor pentru 2024. Elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025.
Fermierii așteptați la dialog
Ministra Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a ieșit în fața protestatarilor. Oficialul declarat că îi așteaptă pe fermieri la dialog.
„Ministerul Agriculturii îi servește pe fermieri și aici putem găsi soluții pentru problemele din sector. Știm care sunt revendicările. Avem răspunsuri pentru ele. Avem soluții imediate și mecanisme care implică efort din ambele părți. Nici eu, nici ministerul nu-și dorește dialog pe baricade. Îi îndemnăm pe toți să aibă maturitatea să se angajeze într-o conversație cu argumente și cu soluții reale. Rămân la minister, deschisă să purtăm conversații și să găsim soluții. Dar pentru asta trebuie să comunicăm față în față, la subiect, cu cifrele pe masă, ca niște fermieri care știu ce să facă când lucrurile devin complicate”, a declarat Ludmila Catlabuga.
Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri proiectul de lege privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole. Potrivit autorităților, noua lege va asigura un sistem mai eficient de acordare a sprijinului financiar în sectorul agricol, care să contribuie la creșterea competitivității sectorului, dezvoltarea durabilă a mediului rural și combaterea schimbărilor climatice.
În același timp, proiectul de lege va crea un cadru legislativ corelat cu obiectivele politicii agricole comune a UE, astfel încât să susțină atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii.
Documentul prevede implementarea Programului Strategic al Politicii Agricole, care va stabili strategiile de intervenție, condițiile și mărimea resurselor financiare acordate, precum și indicatorii de monitorizare, evaluare și de rezultat. De asemenea, proiectul reglementează acordarea sprijinului financiar din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru diverse tipuri de intervenții, cum ar fi plăți directe, intervenții sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, în scopul modernizării fermelor, dezvoltării infrastructurii rurale și promovării inovațiilor în agricultură.
În acest sens, sunt stabilite criterii obiective și nediscriminatorii pentru toate părțile implicate, precum și procedura de depunere și examinare a cererilor de acordare a sprijinului financiar. Durata unui apel este de cel mult 90 de zile, dar nu mai puţin de 30 de zile. Pentru a beneficia de plăți directe și anuale, potențialii beneficiari vor trebui să respecte standarde de mediu, sănătate publică și bunăstare animală.