Autostradă într-o zonă turistică de vis. Constructorii au făcut deja oferte
- Ionel Sclavone
- 27 noiembrie 2024, 11:35
Autostradă într-una dintre cele mai pitorești regiuni ale României. Ministerul Transporturilor a anunțat că a primit oferte de la constructori pentru tronsonul care va lega Suceava de Pașcani.
Tronsonul scos la licitație va străbate una dintre cele mai pitorești zone turistice ale României, Bucovina. Va fi asigurată, astfel, printr-un drum de mare viteză, legătura cu Aeroportul din Suceava.
Auostradă în cea mai frumoasă zonă turistică
Ministerul Transporturilor a anunțat că a primit ofertele de la constructorii interesați de tronsonul dintre Suceava și Pașcani. Noua autostradă va face legătura cu una dintre cele mai pitorești zone din România. Astfel, autoritățile așteaptă o creștere a turismului în această zonă și deschiderea de noi oportunități de afaceri în zonă.
Irinel Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat că au fost depuse oferte pentru al doilea lot din Autostrada Pașcani-Suceava. Până în prezent, Bucovina nu a beneficiat de o infrastructură rutieră pe măsură. Iar acest lucru a afectat turismul de masă. Odată cu noua autostradă se va asigura legătura cu Aeroportul din Suceava, și este de așteptată o adevărată explozie a turismului în Bucovina.
„Avem oferte pentru cel de-al doilea lot din autostrada spre inima Bucovinei. Astăzi au fost depuse oferte și pentru construirea celui de-al doilea lot al Autostrăzii Pașcani – Suceava A7, respectiv lotul 2 Roșcani – DN 29 x Aeroport Suceava”, a anunțat Ionel Scrioșteanu.
Constructorii interesați de lucrare
Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu a arătat care sunt ofertanții interesați de lucrarea pe noua autostradă. Este vorba despre două asocieri de constructori din România și o firmă italiană. Acestea sunt:
- Asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL;
- Asocierea Danlin XXL SRL (lider) – Intertranscom Impex SRL;
- Webuild SPA din Milano, Italia
Viitoarea autostradă Pașcani - Suceava va traversa județele Iași, Botoșani și Suceava. Aceasta va avea o lungime totală de aproximativ 62 km și a fost împărțită în două loturi.
„Acest proiect se realizează în colaborare cu autoritățile publice locale, ocazie cu care vreau să le mulțumesc președinților consiliilor județene Iași și Suceava pentru promovarea continuă și implicarea în acest proiect”, a mai transmis secretarul de stat.
Noua autostradă în date tehnice
Durata contractului de execuție va fi de 30 luni, din care 6 luni va fi destinată etapei de proiectare. Restul de 24 luni sunt alocate etapei de execuție pentru noua autostradă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 3,6 miliarde euro, fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin cadrul Programului Transport 2021-2027.
Lotul scos la licitație măsoară o lungime de 28,97 kilometri. De-a lungul traseului vor fi construite 44 structuri, respectiv poduri, pasaje, viaducte.
Potrivit documentației tehnice, două dintre aceste lucrări sunt de o complexitate ridicată. Este vorba despre podul peste râul Siret și DJ 208C (845,10 m) și pasajul peste Calea Ferată 511 (625,10 m). Aceste construcții sunt proiectate să aibă o durată de viață de 120 ani
Totodată, noua autostradă va avea două Centre de Întreținere și Coordonare, parcări de scurtă durată, spații de servicii dotate cu stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Pe traseu vor fi construite trei noduri rutiere, la Roșcani, Dumbrăveni și în zona Aeroportului din Succeava. Legătura cu acesta din urmă se va realiza printr-un drum de legătură în lungime de 5,25 kilometri.