De ce oamenii legii îşi permit să conducă în stare de ebrietate
- Julieta Savitchi
- 21 noiembrie 2024, 17:30
Republica Moldova. Deşi legea este una pentru toţi, unii din slujitorii Femidei îşi permit să se aşeze beţi criţă la volan. Deseori, aceste ieşiri au consecinţe tragice.
În ultimii ani în Republica Moldova au fost comise mai multe accidente comise de procurori sau poliţişti, soldate cu decese. Iar în unele cazuri, s-a constatat că oamenii legii erau beţi la volan.
Cel mai răsunător caz a fost înregistrat în februarie în satul Boldureşti, raionul Nisporeni, unde fostul şef al poliţiei raionale, Nicanor Ciochină, a omorât un copil de 14 ani. Acesta se întorcea de la o petrecere de la Nisporeni.
În dimineaţa ce a urmat după accidentul de la Boldureşti, Judecătoria Chişinău , a condamnat-o la patru ani de închisoare pe Felicia Guțu, polițista care a urcat beată la volan și a intrat în plin pe trotuar. Aceasta a omorât-o pe Valentina Bivol, mama unei fetiţe de 5 ani, şi a rănit-o pe sora victimei.
Ghenadie Andronache, procuror în Drochia, fiind în stare de ebrietate. a provocat un accident rutier pe o stradă din orașul Nisporeni.
Polițiștii veniți la fața locului l-au găsit pe Andronache la volanul automobilului BMW. Martorii au confirmat că atunci când a avut loc impactul, dânsul conducea automobilul. De la el mirosea a alcool și abia se ținea pe picioare.
Eduard Florea, fost şef al Procuraturii din Ungheni, a lovit o femeie pe o stradă din oraşul de lângă Prut. În urma expertizei, s-a constatat că Florea era în stare avansată de ebrietate.
De obicei, oamenii legii care îşi permit să conducă în stare de ebrietate, de cele mai multe ori reuşesc să scape, fiind acoperiţi de colegii din breaslă. Nu este şi cazul ofiţerului Ion Botnaru, care a ajuns în arest.
Poliţist în stare de ebrietate la volan
Ofiţerul Ion Botnaru, şeful sectorului de poliţie din satul Budeşti, suburbie a Chişinăului, a fost reţinut de un echipaj al poliţiei de patrulare în dimineaţa de 20 noiembrie. Sursele EvZ susţin că acesta conducea automobilul în stare avansată de ebrietate. Poliţistul a fost reţinut pentru 72 de ore.
De la Primăria satului Budeşti ni s-a comunicat că şeful sectorului de poliţie este în concendiu şi cel mai probabil nu se află în localitate.
Am încercat să-l contactăm pe Ion Botnaru, dar telefonul era închis.
La solicitarea EvZ , Diana Fetici, ofiţer de presă la Inspectoratul General de Poliţie, a confirma indirect reţinerea poliţistului. „”În localitatea respectivă, la acea dată a avut loc o reţinere. Dar precizăm că persoana se află în concediu”, a declarat Fetico.
„Pentru noi este important să avem regulă pe segmentul rutier. . Indiferent cine este persoana şi care este statutul acesteia. Odată ce o persoană admite încălcarea legii, este atrasă la răspundere. Nimeni nu are facilităţi.
În şedinţele petrecute pe lângă conducerea IGP, tot efectivul, pe lângă subiectele abordate, este atenţionat despre respectarea conduitei. Atât în timpul serviciului, cât şi în afara acestuia”, a continuat comunicatoarea.
Recidiva poliţistului din Budeşti
Poliţistul Ion Botnaru nu se află la prima abatere. Cu vre-o patru ani în urmă acesta a comis un accident rutier pe strada Andrei Izbaş din Chişinău. S-a întâmplat după miezul nopţii, în timp ce ofiţerul venea în capitală.
Acesta a intrat în plină viteză într-in microbuz care transporta morcovi. În urma coliziunii, automobilul poliţistului a fost proiectat într-un gard.
Martori oculari au declarat pentru EvZ că Ion Botnaru era îmbrăcat în uniformă de poliţist şi de la el mirosea puternic a alcool. Mai mult, poliţistul s-a dat în spectacol. Mai întâi a scos epoleţii de la cămaşă şi i-a pus în buzunar. Apoi a scos cămaşa şi a ascuns-o.
Cazul a fost raportat la poliţie, iar un echipaj specializat a venit la faţa locului. Totuşi, pare-se că acest caz a fost muşamalizat. Deşi au trecut mai bine de patru ani, acest caz nu se regăseşte printre deciziile luate sau în agenda şedinţelor Judecătoriei Chişinău.
„Legea Anastasia” în Republica Moldova
Începând cu şapte septembrie anul curent, şoferii din Republica Moldova sunt pedepsiţi mai dur dacă conduc în stare de ebrietate.
Astfel, șoferii beți care au provocat accidente rutiere sau cei care au părăsit locul accidentului nu mai pot beneficia de o pedeapsă mai blândă, prin liberarea de răspundere sau de pedeapsă penală.
Totodată, a fost majorat termenul de închisoare de până la 15 ani pentru șoferii în stare de ebrietate care au provocat accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei.
Persoanele care se aflau în stare de ebrietate atunci când au săvârșit accidentul rutier și au părăsit locul faptei, nu dețineau permis de conducere sau erau privați de dreptul de a conduce mijloace de transport , sunt pedepsite cu închisoare de la 3 la 7 ani.
Şoferii care au fost depistați în stare de ebrietate la volan de două sau mai multe ori pe parcursul aceluiași an să fie exceptați de dreptul de a achita jumătate din valoarea contravenției.
Dacă până nu demult redobândirea dreptului de conducere anulat putea fi exercitat la expirarea a 4 ani din momentul condamnării, ulterior urmare a modificărilor, redobândirea dreptului de conducere poate fi efectuat la expirarea a 4 ani după executarea pedepsei. Şi doar după frecventarea programului probațional antialcoolic și antidrog cu prezentarea dovezilor în acest sens. Dar şi cu susţinerea examenelor pentru fiecare categorie solicitată.