Oficialii occidentali afirmă că incidentul este similar altor operțiuni care denotă că Rusia își sporește războiul împotriva statelor membre ale NATO.
Rusia, suspectă de sabotaj
Potrivit unor oficiali guvernamentali, Rusia este suspectată că ar fi orchestrat un nou act major de sabotaj în Europa, după ce două cabluri din fibră de sticlă, de pe fundul Mării Baltice, au fost tăiate la intervale scurte de timp în cursul acestei săptămâni.
Duminică dimineață, legăturile prin internet dintre insula suedeză Gotland și Lituania nu au mai funcționat, iar, în cursul nopții, o conductă similară, de peste 100 km., care leagă Finlanda de Germania, a încetat și ea să mai funcționeze, după cum relevă oficiali ai guvernului și o serie de operatori din telecomunicații.
Potrivit declarațiilor unor șefi ai poliției, marți, polițiștii suedezi au inițiat o anchetă preliminară pe tema acestui sabotaj, împreună cu paza de coastă și cu forțele armate.
Există semne că Rusia se află în spatele sabotajului
O serie de oficiali occidentali afirmă că există semne din care ar reieși că Rusia ar fi cea aflată în spatele incidentelor care, potrivit autorităților, ar fi similare celor lansate de Moscova în războiul său hibrid la adresa unor state membre ale NATO din Europa.
„Nimeni nu crede că aceste cabluri ar fi fost tăiate accidental”, le-a declarat reporterilor ministrul german al apărării, Boris Pistorius. „În consecință, fără să știm cu exactitate cine sunt autorii operațiunii, trebuie să conchidem că este vorba despre o operațiune suspectă”.
Declarația sa a fost similară cu cea a ministrului finlandez de externe, Elina Valtonen, și cu cu cea a omologului său german, Annalena Baerbock.
„Nu numai că securitatea noastră europeană este amenințată de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, dar este vorba și despre un război hibrid, purtat de forțe malefice”, au subliniat într-o declarație cele două ministre. Ele au evitat să numească Rusia, dar oficiali din ambele țări au spus că Rusia este principalul suspect, fără să prezinte însă și dovezi în sprijinul acestor suspiciuni.
Cablurile submarine au fost tăiate
O anchetă preliminară, la care au participat Suedia, Finlanda, Lituania, Germania și alte țări, a constatat că respectivele cabluri au fost tăiate în apele teritoriale suedeze, unde, pe o mică porțiune, două asemenea cabluri se intersectează, după cum afirmă două persoane la curent cu subiectul.
Aceleași persoane susțin că, aproape sigur, incidentul se datorează unei intervenții umane, și nu unor fenomene naturale.
În urma lansării invaziei sale din Ucraina, Kremlinul a fost acuzat de o serie de oficiali occidentali că lansează un război ascuns pe teritoriul european.
Aceștia afirmă că Rusia s-ar fi aflat în spatele unui complot vizând amplasarea unor explozive la bordul unor avioane, ar fi provocat incendii în Regatul Unit și în Republica Cehă și ar fi lansat acțiuni de sabotaj asupra unor instalații militare și industriale din Germania.
Rusia, alte acte ostile Occidentului
Rusia e acuzată totodată și de orchestrarea unor atacuri asupra unor conducte și cabluri informatice din Marea Baltică și din Oceanul Arctic, perturbând și alimentarea cu apă a Suediei și Finlandei.
Oficiali ai serviciilor de informații americane și germane au afirmat că o serie de agenți ruși ar fi pus la cale asasinarea unui șef de la Rheinmetall – cea mai mare fabrică de armament din Germania, care alimentează Ucraina.
În luna octombrie a anului trecut, atunci când un vas chinez cu echipaj rusesc a perforat o conductă de gaze și un cablu informatic, proprietarii vasului au spus că a fost vorba despre un accident.
La puțin timp după ce președintele rus, Vladimir Putin, și-a lansat invazia din Ucraina, în 2022, un pescador rusesc a tăiat un cablu important din Svalbard - un teritoriu din nordul Norvegiei.
Germania se ferește să acuze Moscova
Căpitanul vasului a fost interogat de autoritățile norvegiene și a spus că el a încercat de mai multe ori să evite cablul respectiv din cauză că în jurul acestuia era un banc de pești.
Dar deși unele guverne, inclusiv cel al Germaniei, au evitat să îi atribuie Rusiei în mod clar asemenea atacuri, alții, printre care cei din Marea Britanie și din Polonia, se arată tot mai hotărâți să acuze Rusia.
Serviciile de spionaj ale Kremlinului „sunt tot mai hotărâte să genereze haos pe străzile Europei, punând la cale „incendii, sabotaje” și alte „acțiuni periculoase, inițiate de niște oameni fără scrupule”, a avertizat, în octombrie, Ken McCallum, șeful biroului britanic de informații interne, MI5, citat de WSJ.