BCE, avertismente privind zona euro. Datorii și deficite bugetare mari

BCE, avertismente privind zona euro. Datorii și deficite bugetare mariBCE / Sursa foto: arhiva EVZ

O creștere economică fragilă amenințată de unele riscuri care ar putea crește îngrijorările cu privire la nivelurile ridicate ale datoriilor și cu privire la deficitele bugetare mari, în special în unele țări (inclusiv Italia). În raportul de stabilitate financiară din noiembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) lansează o serie de avertismente privind redresarea zonei euro în contextul incertitudinii politice, al perspectivei impunerii unor noi tarife asupra comerțului global și al vechilor probleme structurale.

În zona euro, „vulnerabilitățile datoriei suverane sunt în creștere” – scrie vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, în introducerea raportului –, mai multe țări riscând să nu aibă spațiu de manevră bugetară atunci când ar avea nevoie „Nivelurile ridicate de îndatorare și deficitele mari, combinate cu creșterea potențială slabă și incertitudinile cu privire la direcția politicilor, cresc riscul reaprinderii temerilor pieței financiare privind sustenabilitatea datoriilor", se arată în raport.

Țările cele mai supuse controlului pieței

BCE se concentrează în special pe fragilitatea țărilor „cele mai supuse controlului pieței – Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Spania, Portugalia, Slovenia și Slovacia – unde randamentele tind să „crească semnificativ” în fața unor evenimente neașteptate precum pandemia sau rezultatul votului din Franța.

În document există o secțiune dedicată sectorului bancar și creditului: „Deși până acum piețele financiare s-au dovedit rezistente, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Unele vulnerabilități subiacente fac ca piețele de acțiuni și de credit corporativ să fie susceptibile la o volatilitate suplimentară, cu evaluări ridicate și concentrarea riscurilor, în special în bursele de valori". Așadar, în unele cazuri, bursele sunt mai predispuse la „corecții bruște".

Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sectorul imobiliar, cel mai afectat

De asemenea, este îngrijorătoare şi dificultatea cu care se confruntă multe industrii și companii din zona euro. Potrivit BCE, costurile ridicate ale datoriei și perspectivele slabe de creștere „continuă să afecteze bilanţurile corporative”, cu accent pe sectorul imobiliar comercial, conform avvenire.

În special întreprinderile mici și mijlocii, precum și familiile cu venituri foarte mici „s-ar putea confrunta cu o serie de dificultăți în cazul în care creșterea încetinește mai mult decât este de aşteptat”, „afectând astfel negativ calitatea activelor”.

Prin urmare, BCE sfătuiește autoritățile de supraveghere macroprudențială „să mențină actualele rezerve de capital împreună cu măsuri la nivel individual de instituție pentru a asigura standarde solide în acordarea de credite”. (Traducerea-Rador)