Aderarea României la Schengen. Ce se întâmplă cu românii care vin acasă de sărbători
- Andrei Arvinte
- 20 noiembrie 2024, 07:12
Cu trei zile înainte de o întâlnire planificată între Bulgaria, România și Austria pentru a discuta despre aderarea la Schengen pe cale terestră, ambasadorul Austriei la Sofia, Andrea Ikic-Böhm, a vizitat Punctul de Control de la Kăpitan Andreevo. Șeful Poliției de Frontieră, Anton Zlatanov, a explicat că aceasta este o întâlnire obișnuită, la fel ca cele care au avut loc în ultimele luni.
„Noi avem întâlniri permanente cu partea austriacă, cu ofițerii lor de legătură, precum și cu ambasadorul. Excelența Sa este aici, la invitația noastră, pentru a se familiariza din nou cu intensitatea muncii la cel mai mare punct de trecere a frontierei din Bulgaria și Europa, precum și cu munca și rezultatele la o graniță verde”, a spus Zlatanov, citat de mediapool.
El a reamintit că Bulgaria este pregătită să lucreze ca frontieră Schengen. Următoarele săptămâni vor fi importante, a spus Zlatanov, dar nu s-a angajat cu o previziune, pentru că este vorba de o decizie politică. „Fericirea iubește tăcerea, să avem răbdare”, a comentat șeful Poliției de Frontieră a Bulgariei.
România, în Schengen
România se va alătura Schengen pe cale terestră din ianuarie 2025. Decizia va fi luată vineri, la Budapesta, a declarat anterior premierul român, Marcel Ciolacu, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3.
La 22 noiembrie, ministrul austriac de Interne, Gerhard Kerner, se va întâlni cu colegii săi din România și Bulgaria în capitala Ungariei pentru a discuta despre aderarea deplină a celor două țări la spațiul Schengen. Inițiatorul acestor discuții este președinția maghiară a Consiliului UE.
„Întâlnirea de vineri este extrem de importantă, așa că am convenit cu premierul ungar și voi merge în Ungaria în ziua în care miniștrii de interne se vor întâlni pentru a redacta documentul final”, a menționat Ciolacu.
El a comentat că și parlamentul olandez, care s-a opus aderării Bulgariei, va trebui de asemenea să aprobe documentul, a informat BTA. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca Olanda să creeze probleme pentru Bulgaria, care este la pachet cu România pentru Schengen.
"Noi avem deja un calendar convenit. Acest lucru (acceptarea cu drepturi depline în Schengen - n.red.) se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025. Românii care vin acasă de sărbători, vor pleca mult mai ușor după aceea", a adăugat Ciolacu.
Și Boiko Borisov promite
Deocamdată, Sofia este mai moderată în așteptările sale, iar guvernul interimar refuză să se angajeze cu un termen concret pentru aderarea cu drepturi depline în zona de liberă circulație. Cu toate acestea, în urmă cu o zi, liderul GERB Boiko Borisov a comentat că „dacă eu voi fi (premier), Bulgaria poate intra în zona euro și în Schengen - 12 decembrie”.
„Am vorbit mult înainte de a spune acest lucru”, a arătat Borisov.
Cele două procese nu sunt legate și, în timp ce de luni de zile se așteaptă o reușită pentru Schengen, Bulgaria încă nu îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la zona euro. Chiar dacă Bulgaria îndeplinește condițiile, nu există un timp tehnic pentru o decizie până la sfârșitul anului, așa că nu se știe exact despre ce vorbește Borisov.
Trafic de persoane și droguri
România și Bulgaria sunt principalele rute pentru comerțul ilegal cu arme și trafic de persoane și de droguri, dar o investigație amănunțită a Comisiei Europene a arătat că îndeplinesc toate cerințele privind Schengen, notează Reuters. Aderarea la zona de liberă circulație ar adăuga o jumătate de punct procentual la creșterea economică anuală a României, estimează Ministerul de Finanțe al țării. Duminica aceasta, în Romania va avea loc și primul tur al alegerilor prezidențiale.
Ultimele sondaje sociologice dau un avans actualului premier și lider al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Al doilea tur de scrutin este programat pentru 8 decembrie. (Traducerea-Rador)