Google, constrâns să renunțe la Chrome

Google, constrâns să renunțe la ChromeGoogle Play / sursa foto:dreamstime.com

Guvernul american va solicita instanței să constrângă Google să renunțe la browserul Chrome. Dacă acestă sacțiunea împotriva gigantului tehnologic, care a fost găsit vinovat de practici anticoncurenţiale în gestionarea motorului de căutare, este decisă, ar fi o decizie istorică.

Ce măsuri cere Ministerul Justiţiei

Noile măsuri cerute de Ministerul Justiţiei vizează sistemul de operare mobil Android și noile instrumente generative de inteligenţă artificială (AI). De asemenea, Ministerul intenţionează ca Google să scindeze Chrome, cel mai folosit broswer din lume, doarece este un punct de acces  prețios la motorul de căutare, nelăsând potențialii concurenți să se remarce.

În luna septembrie, Google controla aproape în totalitate piaţa globală a căutărilor online, având un procent de 90%, iar pe smartphone-uri 94% . O multitudine de site-uri  susțin că au parte de o scădere a traficului, iar compania Google consideră că aceștia nu pot ține pasul cu noul format oferit.

Această potențială divizare a companiei Google este o schimbare majoră din partea guvernului american în domeniul concurenței, după ce au ezitat să intervină în acest domeniu pentru că, în urmă cu 20 de ani, au eșuat să despartă Microsoft.

Alte potențiale măsuri

Este posibil ca guvernul să acționeze impotriva rezultatelor formulate de „AI Overviews”, inteligenţa artificială generativă, care ajută utilizatorii cu răspunsuri directe, fără a fi nevoie de accesarea unui link.

De asemenea, o altă posibilitate este ca Google să fie nevoit să despartă Android de celelalte produse ale sale, chiar și magazinul de aplicaţii mobile Google Play și motorul de căutare.

Google Chrome

Google Chrome. Sursa foto: Pixabay

Controversele Google

Vara trecută, Google a fost găsit vinovat de un judecător federal din Washington, Amit Mehta, de practici ilegale pentru stabilirea și  menţinerea monopolului în domeniul căutărilor online. După primirea cererii oficiale a autorităţilor în noiembrie şi audierea ambelor părţi în aprilie, această sancțiune s-ar putea pronunța în august 2025.

Acest proces de zece săptămâni a arătat că filiala Alphabe a plătit sume imense pentru a se asigura că Google Search este instalat în mod implicit pe smartphone-urile, în special pe produsele Apple şi Samsung.

Dacă judecătorul va susţine propunerile, procedurile începute sub preşedinţia lui Donald Trump și continuate sub administraţia lui Joe Biden, industria IA generativă și piaţa căutărilor online s-ar schimba. Cu toate astea, potențialele schimbări vor dura mulți ani, Google având dreptul contestarea deciziei. 

Chiar dacă Departamentul de Justiţie a fost contactat luni, oficialii nu au avut nimic de declarat cu privire la situația Google, conform News.ro