Fost ministru de Externe, după survolarea spațiului aerian: Rusia vrea să mențină Moldova slabă și vulnerabilă

Fost ministru de Externe, după survolarea spațiului aerian: Rusia vrea să mențină Moldova slabă și vulnerabilăNicu Popescu, fost vicepremier al Republicii Moldova. Sursa foto: gov.md

Republica Moldova. Survolarea spațiului aerian de dronele și rachetele rusești ar trebui să determine acțiuni de întărire a potențialului de apărare. Opinia a fost exprimată de fostul ministru de Externe, Nicu Popescu. Diplomatul spune că incidentele înregistrate au descoperit o vulnerabilitate serioasă a țării - apărarea. 

Popescu: Rusia vrea să mențină Moldova slabă

Diplomatul Nicu Popescu menționează că, de peste 30 de ani, Rusia a urmărit să mențină statele din jur slabe, nepregătite și vulnerabile.

„O parte esențială a acestui efort a fost promovarea unui discurs fals, care susține că neutralitatea este suficientă și că nu este nevoie de o armată, de capacități de apărare sau de instituții de forță puternice. Acest discurs are un singur scop: să mențină Moldova slabă și vulnerabilă”, a scris diplomatul.

Popescu mai declară că Republica Moldova are nevoie de parteneri puternici în domeniul securității. Totuși, „nimeni nu va ajuta și nu va proteja Moldova dacă aceasta nu investește singură în propria protecție”.

„Moldova are și va avea nevoie atât de radare performante, mai numeroase, cât și de interceptoare moderne. Chiar dacă efectele acestor investiții vor fi resimțite în timp, să nu acționăm acum înseamnă să punem în pericol viețile cetățenilor noștri. Neglijarea apărării timp de trei decenii, fie din naivitate, fie din rea-intenție, a lăsat țara vulnerabilă. După 2022, să pui sub semnul întrebării necesitatea de a proteja cetățenii prin fortificarea capacităților de apărare și securitate nu mai poate fi atribuit naivității, ci unei rea-voințe clare”, mai scrie Popescu.
Dronă

Dronă depistată pe teritoriul Republicii Moldova. Sursa foto: IGP

Un radar - cumpărat, altul - pe lista de intenții

La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a achiziționat din Franța un radar de supraveghere antiaeriană în valoare de peste 14 milioane de euro. Banii au provenit din bugetul pentru apărare.

Ulterior, Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de sprijin, în valoare de 9 milioane de euro. Suportul ar urma să fie direcționat spre pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană.

În luna iulie curent, ministrul Apărării a subliniat, pentru postul public de radio, că a fost deja identificat un nou sistem de apărare antiaeriană. Totuși, acesta va putea monitoriza doar infrastructura strategică.

„Nu vom merge de la cele strategice, dar vom începe de la acestea portative, de la distanțe mici. Ne va permite să protejăm infrastructura cheie și grupele operaționale în caz de necesitate. Ulterior ne vom axa pe sisteme de apărare antiaeriană pe rază medie”, a declarat Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi

Sursa foto. Facebook