Misteriosul posesor al colierului care valorează 3,8 milioane de lire sterline
- Dan Raluca
- 16 noiembrie 2024, 19:00
Colierul, placat cu diamnate de 300 de carate, a fost vândut într-o licitație de la Geneva pentru prețul de 3,8 milioane de lire sterline, aproximativ 4,8 milioane de dolari. Povestea bijuteriei este una uimitoare, presupunându-se că ar fi contribuit la căderea Mariei Antoaneta, regină a Franței.
Lupta pentru bijuteria din secolul al XVIII-lea
Colierul prețios, care este din secolul al XVIII-lea, are aproximativ 300 de carate de diamante. Prețul estimat inițial la Sotheby’s Royal and Noble Jewels a fost de 1,8-2,8 milioane de dolari, dar au existat surprize.
Dorința de a deține uimitoarea bijuterie a fost mare, iar cursa a fost strânsă între cumpărători. În final, prețul de adjudecare a ajuns la 3,55 milioane de franci elevețieni, aproximativ 4 milioane de dolari, iar Sotheby's declară că prețul total, după taxe și comisioane, a fost de 4,26 milioane de franci, aproximativ 4,81 milioane de dolari.
Cine a cumpărat colierul cu valoare istorică
Cumpărătorul nu a fost prezent la licitația de la Geneva, acesta depunându-și oferta la telefon. Misteriosul deținător al bijuteriei a fost „extaziat”, fiind foarte fericit de reușita sa.
Povestea colierului
La începutul secolului al XX-lea, bijuteria a aparținut marchizilor de Anglesey, o familie de origini anglo-galeze, care avea relații foarte bune cu familia regală britanică.
Marchiza de Anglesey, Marjorie Paget, a purtat colierul în 1937, la încoronarea regelui George al VI-lea. De asemenea, în 1953, nora sa, Shirley Paget, a urmat tradiția și a purtat-o la încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953.
În prima jumătate a anilor 1960, familia Anglesey nu mai deținea bijuteria, apărând mult mai târziu, în 1976, într-o expoziție de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York.
Următorul posesor a fost un colecționar asiatic, având bijuteria până în prezent. El este descris de Sotheby's drept un "important colecţionar asiatic".
Cazul colierului cu diamante din 1784
Anterior, bijuteria a fost legata de cazul din 1784, un mare scandal unde Maria Antoaneta a fost acuzată că nu a plătit scumpul colier. Dupa o perioadă, s-a aflat că adevărata făptașă a fost o femeie care se dădeuse drept regina și a falsificat semnătura acesteia. Acest scandal a contribuit la Revoluția Franceză din 1789.
Bijuteria fost primită în deceniul precedent Revoluției, speculăndu-se că doar persoanele foarte importante, precum membrii familiei regale sau artisocrații cu statut superior la curtea regală franceză sau engleză puteau proiecta un asemenea colier.
Aspectul bijuteriei
Făcut din diamante care provin din minele Golconda din India, primele care au fost decoperite și industrializate, colierul este alcătuit din trei rânduri de diamante au un ciucure ataşat la fiecare capăt. Aceasta, la fel ca toate bijuteriile din secolul al XVIII-lea, poate fi purtată în moduri diferite, fie în jurul gâtului, fie cusut pe un articol de îmbrăcăminte, conform News.ro