Aprobat de Guvern. Agricultorii din Republica Moldova vor putea cultiva cânepa industrială

Aprobat de Guvern. Agricultorii din Republica Moldova vor putea cultiva cânepa industrialăCânepă/Sursa foto: https://victoria-mea.ro/stiinta/

În Republica Moldova va putea fi cultivată cânepa industrială. Guvernul a aprobat miercuri modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope.

Vor putea fi cultivate doar anumite soiuri de cânepă

Astfel, agricultorii care vor dori să cultive cânepa în scopul producerii de semințe, fibre sau ulei vor depune o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor.

Fermierii vor anexa documente confirmative, printre care - acte ce dovedesc deținerea legală a suprafeței de teren agricol și contractele de valorificare a producției. În același timp, agricultorii vor fi obligați să țină Registrul de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate.

Totodată, va fi admisă cultivarea doar a soiurilor înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova, Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau cataloagele naționale ale țărilor membre.

„Este o oportunitate foarte bună pentru mediul de afaceri”

În cadrul ședinței Guvernului, premierul Dorin Recean a îndemnat la promovarea acestei oportunități.

Dorin Recean

Dorin Recean. Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova/facebook

„Rog toată comunitatea de afaceri, Camera de Comerț și Industrie, să promovăm utilizarea acestei oportunități, pentru că aceste materiale sunt utilizate în foarte multe industrii, inclusiv cea automobilistică. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, pentru fermieri, dar și pentru cei care produc componente din cânepă industrială”, a spus Dorin Recean.

Cânepa industrială este o cultură profitabilă și ușor de întreținut. Cu un ciclu de creștere de doar 90 de zile, permite două-trei recolte pe an. Totodată, cânepa captează cantități mari de dioxid de carbon. Astfel, contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

La ce poate fi folosită cânepa

Utilizările cânepii industriale sunt variate. În industria textilă, fibrele de cânepă sunt apreciate pentru proprietățile lor similare cu cele ale inului. Acestea sunt utilizate pentru fabricarea diverselor produse textile.

În domeniul alimentar, semințele de cânepă sunt o sursă valoroasă de proteine, vitamine, Omega-3 și minerale. Acestea sunt potrivite atât pentru consumul uman, cât și ca furaj pentru animale.

În construcții, cânepa industrială este folosită pentru a produce materiale precum betonul din cânepă, lâna de cânepă și panouri de izolație fibrolemnoase. Acestea oferă soluții durabile și eficiente energetic. De asemenea, cânepa are o utilizare importantă în producția de hârtie.

Un alt aspect important este că, în perioada iulie-septembrie, când alte culturi nu mai produc polen, cânepa industrială continuă să producă cantități mari de polen. Acest lucru este benefic pentru biodiversitate, deoarece susține populațiile de polenizatori. În plus, cânepa industrială nu necesită pesticide, ceea ce o face o cultură ecologică și prietenoasă cu mediul.

Țările unde se cultivă cânepă industrială

În prezent, cânepa industrială este cultivată sau utilizată în peste 40 de țări. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, în ultimii ani, suprafața cultivată cu cânepă în întreaga lume a fost în jur la 300-400 de mii de hectare. SUA, China și Canada sunt primele trei piețe globale producătoare de cânepă.

Suprafața de cultivare a cânepei industriale

Suprafața de cultivare a cânepei industriale. Sursa foto: Organizația pentru Alimentație și Agricultură

Țările vecine cu Republica Moldova – România și Ucraina, la fel dispun de suprafețe și unități de procesare destinate acestei plante, care a stârnit întotdeauna opinii contradictorii.

În prezent, cânepa se cultivă în numeroase țări din blocul comunitar. Suprafața din UE dedicată cânepii industriale a crescut semnificativ în ultimii ani. Cifra a variat de la 19 970 hectare (ha) în 2015 la 35 000 ha în 2022. Aceasta constituie o creștere de 75%.

În aceeași perioadă, producția de cânepă a crescut de la 94 120 de tone la 152 820 de tone, o creștere de 62,4 %. Cel mai mare producător este Franța (peste 70 % din producția UE),  urmată de Țările de Jos (10 %) și Austria (4 %). România ocupă locul 5.