O româncă a câștigat daune de 50.000 de euro la CEDO. Medicii au diagnosticat-o greșit
- Emma Cristescu
- 6 noiembrie 2024, 15:51
O femeie de 58 ani din Constanța a câștigat daune în valoare de 50 de mii de euro la CEDO, după ce medicii au diagnosticat-o greșit cu cancer. Aceste daune trebuie plătite de Spitalul Județean Constanța. Ăn anul 2008, femeia a descoperit că are un nodul și a mers la Spitalul Județean Constanța pentru investigații amănunțite.
O româncă a câștigat daune de 50.000 de euro la CEDO
Medicii i-au spus că are cancer. După 2 ani, pacienta a aflat că diagnosticul a fost pus greșit și a dat spitalul în judecată. Au urmat 14 ani de procese cu audieri și, în cele din urmă, femeia a hotărât să meargă la CEDO, unde a și câștigat. Acum, magistrații Tribunalului Constanța au decis ca Spitalul Județean Constanța și medicul care a pus diagnosticul să-i plătească pacientei despăgubiri în valoare de 50.000 euro.
Un alt caz
În urmă cu câțiva ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că România a încălcat dreptul la libertate și siguranță (art. 5 CEDO) și dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8 CEDO), prin obligarea a două persoane la internare forțată într-un spital de psihiatrie.
În septembrie 2011, două persoane au fost oprite pe stradă de către un echipaj de poliție de proximitate care le-a cerut să se legitimeze. Cei doi au refuzat și au lovit polițiștii. S-a deschis un dosar penal pentru ultraj și tulburarea liniștii publicii. În cursul urmăririi penale s-a făcut evaluarea lor psihiatrică. Medicii legiști au stabilit că cei doi sufereau de tulburări persistente delirante și că au comis faptele imputate fără discernământ.
Procurorul a închis dosarul, o lună mai târziu, pe motiv că cei doi nu nu răspund penal pentru faptele lor și a cerut instanței să îi oblige pe cei doi la tratament de specialitate. Cei doi nu s-au prezentat la spital pentru tratament, iar la un an distanță s-a dispus internarea lor obligatorie. Aceștia s-au adresat Curţii Europene pe motiv că internarea forțată într-un spital de psihiatrie a fost „nejustificată și arbitrară”.
Curtea de la Strasbourg a găsit două încălcări ale CEDO
- art. 5: Internarea din anul 2014 s-a dispus pe baza actelor medicale vechi de trei ani, or ar fi trebuit o expertiză mai recentă. Apoi, o persoană poate fi internată din cauza gravității stării sale de sănătate și pentru protejarea ei și a altora. În speță nu s-a demonstrat și nici justificat o astfel de stare de pericol. Instanțele naționale nu au încercat să stabilească și să ia în considerare motivele pentru care reclamanții au refuzat să se supună tratamentului medical ambulatoriu;
- art. 8: administrarea forțată a medicamentelor constituie un atac grav la adresa integrității fizice a unei persoane, motiv pentru care o astfel de măsură trebuie să se bazeze pe o „lege” care să conțină garanții suficiente împotriva administrării forțate. În speță, ordinul de internare s-a bazat pe o lege, dar legea nu stabilește regimul aplicabil tratamentului medical efectiv al bolilor mintale: cum se asigurată îngrijirea în spitalele de psihiatrie, cine este autorizat să decidă asupra tratamentului care urmează să fie administrat, cum se procedează dacă pacientul nu dorește să primească tratamentul prescris, cum poate fi atacată decizia medicului cu privire la medicamentele care urmează să fie administrate unui pacient.