Cum poți evita țepele în sezonul cumpărăturilor. Infractorii cibernetici au o nouă strategie de atac

Cum poți evita țepele în sezonul cumpărăturilor. Infractorii cibernetici au o nouă strategie de atacCumpărături online. Sursa foto: Pixabay

Luna noiembrie reprezintă startul sezonului cumpărăturilor pentru sărbători. În această perioadă, numărul tranzacțiilor online atinge un  prag record. Infractorii cibernetici apelează la noi metode pentru a ajunge la datele personale ale utilizatorilor de carduri sau chiar la conturile acestora.

Românii care fac cumpărături pentru sărbători, în atenția infractorilor cibernetici

De Black Friday , românii fac cumpărături online, însă acest maraton continuă până aproape în Ajunul Crăciunului. Mulți dintre aceștia nu sunt vigilenți și riscă să devină ținte sigure pentru cei care fură bani de pe carduri.

În acest sens, reprezentanții Directoratuluide Securitate Cibernetică (DNSC) au emis un nou  avertisment pentru românii. Aceștia atrag atenția asupra înmulțirii pericolelor în această perioadă.

Smishing, metoda folosită de mulți răufăcători

Infractorii cibernetici se folosesc de metoda Smishing, ajungând astfel mai ușor la datele bancare ale victimelor. Utilizatorii pot primi mesaje de la companii care par de încredere. În realitate, aceștia sunt direcționați către site-uri false, unde le sunt furate datele personale.

Cumpărături online

Cumpărături online. Sursa foto: Pixabay

„Infractorii cibernetici se folosesc de această perioadă pentru a trimite SMS-uri false care par să provină de la firme de încredere. Aceste mesaje conţin linkuri către site-uri false, create special pentru a fura date sensibile, cum ar fi informaţii bancare sau parole”, au anunțat cei de la DNSC.

Cumpărături pentru sărbători. Cum te poți proteja de țepe

Reprezentanții DNSC îi îndeamnă pe utilizatorii de internet să citească mesajele cu mare atenție. De asemenea, acestora li se recomandă să nu acceseze  linkuri din SMS-uri venite de la surse necunoscute. În plus, nu ar trebui să apelați numerele primite în astfel de mesaje suspecte.

„Nu oferiţi niciodată informaţii sensibile prin SMS. Instalaţi un software antivirus pentru protecţia dispozitivului. Fiţi atenţi la mesajele care solicită acţiuni urgente sau informaţii personale. Verificaţi cu grijă linkurile şi mesajele care pot conţine greşeli gramaticale sau de exprimare cu ajutorul instrumentelor gratuite precum virustotal.com sau scamadviser.com”, au precizat experții în securitate cibernetică.