De ce istoria Rusiei este și istoria Ucrainei? Ion Cristoiu explică latura ideologică a conflictului din prezent. Video

De ce istoria Rusiei este și istoria Ucrainei? Ion Cristoiu explică latura ideologică a conflictului din prezent. VideoIon Cristoiu. Sursa foto: Arhiva EvZ

Chiar dacă nu mai este neapărat în centrul atenției publice, conflictul armat din Ucraina continuă. Acest subiect a rămas puțin în umbră de pe urma celor întâmplate în Orientul Mijlociu, dar și în contextul alegerilor din Statele Unite. Ion Cristoiu, scriitor și publicist, amintește de Ucraina și spune că, în tot acest timp, nu mulți au realizat că: „Istoria Rusiei este și istoria Ucrainei”. 

Ion Cristoiu a fost prezent luni, 4 octombrie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, disponibil pe canalul de YouTube „HAI România”. Cu această ocazie, scriitorul vorbește despre istoria celor două țări aflate în conflict militar chiar la granița României. „Ceva din aroganța rușilor e la ei, la ucraineni. Ei ne disprețuiesc pe noi, pe moldoveni, iar nimeni nu conștientizează asta”, declară publicistul. 

Ion Cristoiu, lecție de istorie

Ion Cristoiu menționează apoi un amănunt foarte important, anume că, dacă vrem să aflăm ce părere are un anumit popor despre altul, trebuie să ne uităm la istoria celor două națiuni. Trebuie să fim atenți la interacțiunile pe care cele două popoare le-au avut de-a lungul timpului, dacă au fost unele prietenoase sau din contră. „Un popor, în esența sa, nu uită niciodată cele întâmplate”, mai spune scriitorul.

Apoi, acesta revine la subiectul inițial și afirmă că, una dintre cauzele acestui conflict militar este una ideologică: „Ucrainenii spun despre ei că ei sunt adevărații ruși. Eu nu spun că nu trebuie să-i ajută, sunt oameni afectați pe bune de ce se întâmplă în Ucraina. Însă, printre ei, se strecoară și acești profitori care spun sus și tare că ei, ca popor, nu au absolut nicio vină, ceea ce nu este deloc adevărat”, continuă Ion Cristoiu. 

O victorie și pentru Moscova

Într-un scenariu asemănător, cu anumite nuanțe, scriitorul spune că și relațiile dintre România și Republica Moldova ar fi unele asemănătoare. Ion Cristoiu spune că moldovenii nu se unită cu ochi buni către țara noastră, poate doar atunci când vine vorba de vreun ajutor, de vreo cetățenie. În rest, aceștia doresc să stea separat de România, să-și vadă de problemele lor cu Uniunea Europeană și cu Rusia. 

Și că tot a adus acest subiect în discuție, publicistul vine și explică de ce victoria Maiei Sandu la prezidențiale este favorabilă Rusiei. „Dacă Alexandr Stoianoglo învingea și devenea președinte, îi băga în seamă pe cei de la Moscova, le cerea ajutor. Așa, Maia Sandu nu știe cum să ajungă mai repede la Bruxelles, să stea pe capul celor de acolo, să le ceară lor bani. Și numai de asta nu aveau acum rușii timp”, spune Ion Cristoiu în cadrul podcastului „HAI România”.

Ne puteți urmări și pe Google News