Exclusiv. Alegeri în Republica Moldova. Finanțatorii campaniei candidatului pro-rus, Alexandr Stoianoglo. Clanuri, cumetrii și afaceri
- Dinu Marian
- 1 noiembrie 2024, 17:20
Suspendat din poziția de procuror-general pentru abuz în serviciu, Alexandr Stoianoglo le cere moldovenilor să îl aleagă în funcția de președinte al Republica Moldova, promovând sloganul „Dreptate pentru toți!”.
Deși la înscrierea în cursa electorală declara că va candida neafiliat, ulterior Stoianoglo a recunoscut susținerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, condus de către Igor Dodon, notoriul fost președinte pro-rus, cunoscut pentru „kuliok”.
În cadrul dezbaterii dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, pro-rusul declara că PSRM „nu a avut bani mulți de campanie”, dar, totuși, promovare a fost. Și atunci, ne întrebăm de unde vin banii?
O radiografie a donațiilor pe care PSRM le-a primit în campania electorală pentru Alexandr Stoianoglo, arată că o mare parte a fondurilor provin de la trei companii din R. Moldova: CORTEN-VIN SRL, AGROGLED și AGROSEMINVEST, toate fondate prin intermediul companiei TARSERVICE SRL.
Fondatorul și administratorul companiei TARSERVICE este IVAN BIȘIR, om de afaceri din Republica Moldova, cunoscut pentru trecutul controversat în rândul grupurilor politice și infracționale din Republica Moldova.
Cele patru firme (firma mamă și companiile asociate) au fost toate înregistrate la aceeași adresă: mun. Chișinău, sec. Buiucani, str. Kogălniceanu Mihail, 87.
La o analiză preliminară a datelor CEC, ridică suspiciuni legalitatea surselor de bani furnizate de controversatul om de afaceri, având în vedere datoriile înregistrate de societățile donatare, precum:
- Compania AGROGLED INVEST SRL a înregistrat în anul 2023 datorii de aproape 9 milioane MDL, dar pentru campania electorală a pus la dispoziție suma de aproximativ 600.000 MDL.
- Compania CORTEN-VIN SRL a înregistrat în anul 2023 datorii în valoare de 12,89 milioane MDL. Pentru campania electorală, a pus la dispoziție suma de aproximativ 200.000 MDL.
- Compania AGROSEMINVEST împreună cu IB Capital au realizat donații de peste 220.000 MDL.
Însumând donațiile acordate PSRM în contextul campaniei electorale, rezultă că omul de afaceri a pus la dispoziția campaniei lui Alexandr Stoianoglo aproximativ 1 milion de MDL, făcându-l astfel finanțatorul majoritar al campaniei candidatului pro-rus.
Apropierea între Ivan Bișir și Alexandr Stoianoglo este cu atât mai strânsă cu cât amândoi au același loc de baștină. În realitate, cumetria acestora, bazată pe interese reciproce, datează din perioada tripletei Voronin, Plahotniuc, Dodon și continuă până în prezent.
Odată cu numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de Procuror General, protecția politică și protecția împotriva unor eventuale măsuri penale era asigurată pentru afaceristul moldovean.
Procurorul Stoianoglo l-a prezentat personal pe Ivan Bișir în rândul „locotenenților” săi, trasând o linie roșie de protecție în raport cu afacerile lui Bișir („Что бы он ни просил тебя решить/ Orice el va cere, voi să rezolvați”).
Ivan Bișir a apărut în atenția publică încă din anul 2005 când, împreună cu asociatul său, Ivan Tuluș, au fost arestați pentru evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari pentru contractele cu compania Vinurile Moldovei (prejudiciul se ridică la aproximativ jumătate de milion de USD, echivalentul în prezent a aproximativ 9 milioane de MDL).
Din verificările efectuate asupra asociațiilor de business/afaceri, a reieșit faptul că Ivan Bișir și Ivan Tuluș sunt fondatorii unor companii din R. Moldova COLON SRL și MLADENA SRL. De asemenea, Tuluș a ocupat funcția de director comercial în cadrul companiei Agroseminvest SRL.
Structurile de investigații din Republica Moldova au declarat la acel moment că schema infracțională a fost săvârșită la ordinul lui Grigore Caramalac, cunoscutul hoț în lege, prin cercurile infracționale, sub alias-ul „Grișa Bulgaru”. Un an mai târziu, dosarul a fost clasat, motivându-se lipsa probelor.
Dat în urmărire generală de autoritățile de la Chișinău, Grișa Bulgaru a fost autorul mai multor infracțiuni deosebit de grave și a devenit instrument de propagandă al administrației de la Kremlin și marionetă a structurilor de securitate rusești.
Implicarea interlopului Caramalac în susținerea campaniei PSRM este cunoscută electoratului și a fost evidențiată în mai multe rânduri, un exemplu fiind promovarea masivă a candidatului PSRM, Alexandr Stoianoglo, pentru alegerile prezidențiale din anul 2024, de către Maxim Moroșan, persoană aflată în directă legătură cu Grișa Bulgaru.
Ascensiunea rapidă a lui Bișir în rândul grupărilor influente îl plasează în anul 2011 în funcția de membru al Consiliului Băncii de Finanțe și Comerț (FinConBank), controlată de Oleg Voronin, fiul reputatului lider comunist, Vladimir Voronin. În componența FinConBank, omul de afaceri apare în calitate de director al firmei Tar Service Companie SRL, companie exportatoare de vin în Belarus și Federația Rusă.
În anul 2013, familiile Bișir și Tuluș revin în atenția publică, alături de alți oameni de afaceri (Sterea și Sturza) într-un conflict cu Primăria Chișinău pentru îngrădirea ilegală a unui porțiuni de teren din Parcul Rîșcani din capitală.
Afacerile prospere în exportul de băuturi alcoolice către Federația Rusă și Belarus au reușit să schimbe paradigma succesului pentru familiile de afaceriști, dovadă fiind conducerea pe străzile din Chișinău a unor mașini de lux înmatriculate cu numerele diplomatice ale Ambasadei Republicii Moldova din Belarus. Coincidență sau nu, în aceeași perioadă, alte persoane influente din R. Moldova (Ilan Șor și soția sa, Jasmin) apăreau la bordul unor bolizi înmatriculați cu numere ale Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.
Sursele redacției au precizat că în mediul de afaceri moldovenesc sunt cunoscute legăturile de business pe care Ivan Bișir le are cu Grișa Bulgaru, deși așa numiții „oameni de afaceri” încearcă să ascundă schemele infracționale sub aspectul legalității. Tactica utilizată de gruparea criminală era înregistrarea firmelor patronate prin intermediul unor interpuși, iar pentru a asigura controlul, redistribuiau persoanele loiale în diferite poziții din grupul de companii.
Numele Caramalac/„Grișa Bulgaru” a devenit recunoscut prin afacerile derulate în domeniul afacerilor petroliere și în exportul de vinuri (coincidență sau nu, același domeniu de activitate practicat și de către companiile lui Bișir).
Practic, în perioada 1997-2007, Grișa Bulgaru a controlat rețeaua moldovenească BOIANA GROUP, având-o în consiliul director pe Evghenia Bișir.
Amintim că în aceiași perioadă, Caramalac a finanțat masiv PCRM-ul lui Voronin, liderul comunist având grijă de afacerile interlopului după refugierea sa în Federația Rusă.
După lichidarea BOIANA, majoritatea membrilor au migrat către alte companii controlate de Grișa Bulgaru sau au înregistrat noi companii paravan, pentru a ascunde urmele conexiunilor cu gruparea infracțională.
În anul anul 2002, Ivan Bișir, prin intermediul companiei Tarservice Companie, a fondat firma VEST-RESURS, numindu-l administrator pe Iurii Iurovschi, unul dintre oamenii de încredere ai lui Grișa Bulgaru cu care a fost asociat în cadrul BOIANA GROUP.
Legătura este cu atât mai strânsă cu cât cetățeanul Iurovschi este fratele Svetlanei Bișir, soția lui Ivan Bișir și director al SB Market SRL, o altă companie donatoare pentru campania PSRM.
Întâlnirile de afaceri dintre Grișa Bulgaru și asociații săi aveau loc în incinta hotelului Joly ALON, acolo unde, distinct de sediul declarat oficial, își desfășura activitatea compania VEST-RESURS.
Rusia este direct interesată de evoluțiile politice din Moldova, astfel că orice mijloc de influențare a procesului electoral este în favoarea Moscovei. Cum rețeaua de tip mafiot a lui Caramalac/ Grișa Bulgaru urmărește să controleze politica moldovenească, țintind oameni influenți, afaceristul Ivan Bișir a devenit unul dintre partenerii de încredere ai lui Grișa Bulgaru.
În pofida declarațiilor candidatului Alexandr Stoianoglo, potrivit cărora „nu are legături nici cu Platon, nici cu Șor, nici cu cei despre care se spune că stau în spatele lui”, conexiunile ex-procurorului general cu oameni de afaceri cu legături în crima organizată încep să apară și sunt din ce în ce mai clare – să nu omitem în nici un moment faptul că acest candidat independent le va da socoteală în primul rând sponsorilor săi (nici măcar foarte cinstiți), partidului care l-a propulsat (PSRM) și, poate apoi, celor care vor să îl voteze. Stoianoglo: cinci dosare pe rol, a eliberat infractori, nu se declară împotriva UE, dar a boicotat referendumul, este finanțat de interlopi, lansat în cursa electorală de pro-ruși, susținut de oligarhii fugari, demis din funcție pentru abuz, iar „în kuliok nu erau bani”… Deci, al cui candidat este de fapt Stoianoglo?!