Temu, sub controlul UE. Dezvăluiri despre tertipurile folosite pentru a-și atrage clienții

Temu, sub controlul UE. Dezvăluiri despre tertipurile folosite pentru a-și atrage cliențiiTemu. Sursa foto: Pixabay

Autoritățile europene de reglementare a tehnologiei au anunțat că retailerul online chinez Temu este investigat pentru posibile încălcări ale reglementărilor privind prevenirea comercializării produselor ilegale. Ancheta ar putea duce la penalizări financiare substanțiale pentru companie.

Temu, sub controlul Uniunii Europene. Ce detalii vor fi atent analizate

Investigația UE va examina și designul platformei, care ar putea crea depentență, incluzând funcții precum programele de recompensare de tip jocuri și sistemele de recomandare a produselor.

Lansată în baza Digital Services Act (DSA), această anchetă cere platformelor mari, cum este Temu, să implementeze măsuri împotriva conținutului ilegal și nociv. Comisia Europeană a decis să inițieze investigația după primirea plângerilor din partea organizației de protecție a consumatorilor BEUC și a 17 asociații membre din diverse țări.

Mai precis, ancheta se va axa pe următoarele aspecte:

  • Sistemele instituite de Temu pentru a limita vânzarea de produse neconforme în Uniunea Europeană. Printre altele, aceasta se referă la sistemele concepute pentru a limita reapariția comercianților necinstiți suspendați anterior, despre care se știe că au vândut produse neconforme în trecut, precum și la sistemele de limitare a reapariției bunurilor neconforme.
  • Riscurile legate de modul în care serviciul creează dependență, inclusiv programele de recompensare de tip joc, și sistemele pe care Temu le-a instituit pentru a reduce riscurile care decurg din acest mod de dependență, care ar putea avea consecințe negative asupra bunăstării fizice și mentale a unei persoane.
  • Conformitatea cu obligațiile DSA legate de modul în care Temu recomandă conținut și produse utilizatorilor. Aceasta include cerința de a dezvălui principalii parametri utilizați în sistemele de recomandare ale Temu și de a oferi utilizatorilor cel puțin o opțiune ușor accesibilă care nu se bazează pe profilare.
  • Respectarea obligației DSA de a oferi cercetătorilor acces la datele Temu accesibile publicului.
Temu

Temu. Sursă foto: Unsplash

Compania este deschisă să colaboreze cu autoritățile UE

Compania chineză, care înregistrează 92 de milioane de utilizatori în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene și este parte a conglomeratului chinez de e-commerce PDD Holdings, a anunțat că va coopera pe deplin cu autoritățile de reglementare în cadrul investigației.

„Temu ia în serios obligaţiile sale conform DSA, investind continuu pentru a consolida sistemul nostru de conformitate şi pentru a proteja interesele consumatorilor pe platforma noastră,” a spus compania într-o declaraţie.

Compania a anunțat, de asemenea, că poartă discuții pentru a adera la o inițiativă voluntară a Uniunii Europene destinată combaterii comercializării produselor contrafăcute. Totodată, autoritățile europene vor verifica dacă Temu respectă prevederile impuse de Digital Services Act (DSA), care obligă platformele mari să faciliteze accesul cercetătorilor la datele lor publice.

„Dorim să ne asigurăm că Temu respectă Digital Services Act, în special în ceea ce priveşte asigurarea conformităţii produselor vândute pe platforma lor cu standardele UE şi protejarea consumatorilor,” a declarat şefa Uniunii Europene pentru tehnologie şi concurenţă, Margrethe Vestager.

Ce sancțiuni riscă Temu dacă a încălcat regulile UE

În cazul în care investigația ar confirma încălcarea DSA de către compania chineză, compania s-ar putea confrunta cu o amendă semnificativă, de până la 6% din cifra de afaceri globală. Această reglementare face parte dintr-o serie de măsuri stricte impuse de Uniunea Europeană pentru a controla mai atent conținutul de pe platformele de internet mari. Printre alte platforme investigate în prezent se numără Meta, AliExpress, TikTok și X (anterior Twitter), care, asemenea Temu, sunt supuse normelor din Digital Services Act (DSA).

La începutul acestui an, Comisia Europeană a desemnat Temu ca „platformă online foarte mare” (VLOP), ceea ce implică respectarea celor mai stricte standarde prevăzute de DSA. Acest statut este aplicabil platformelor care depășesc pragul de 45 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană, iar Temu a raportat că întrunește această condiție, conform declarațiilor sale oficiale.

Prin această desemnare, Temu este obligată să implementeze măsuri suplimentare de evaluare și atenuare a riscurilor sistemice care pot apărea din activitățile sale. Printre riscurile incluse se numără listarea și comercializarea de produse contrafăcute, nesigure sau ilegale, dar și vânzarea de articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Temu va trebui să demonstreze angajamentul său de a menține platforma sigură și conformă cu reglementările europene.