Unde și cum ții conservele, dacă stai la bloc. Trucuri ca să nu se strice

Unde și cum ții conservele, dacă stai la bloc. Trucuri ca să nu se strice

Odată cu luna octombrie începe și mult așteptatul sezon al conservelor, murăturilor și dulciurilor pentru iarnă. Conservele pregătite în casă, cu răbdare și îndemânare, devin deserturile și garniturile perfecte pentru preparatele din sezonul rece.

Conservele de iarnă pot fi ținute în cămări, pivnițe sau chiar în dulapuri înguste pe balcon.

Cum organizăm cămara cu conserve

  • Igienizăm spațiul și ne asigurăm că nu există riscul de umiditate (atenție la conservele ce se vor depozita pe balcon sau în beci). Astfel, suntem siguri că ținem departe mucegaiul și alte microorganisme care ar putea dăuna alimentelor noastre;
  • Ne asigurăm că spațiul este aerisit și sursa de lumină nu este prea puternică pentru că alimentele nu vor rezista mult dacă sunt ținute în lumina soarelui și nici dacă nu au o sursă de aerisire;

Reguli pentru locul de depozitare al conservelor

Mai jos sunt câteva reguli de depozitare a conservelor pentru iarnă. Organizarea acelui loc din casă, potrivit pentru depozitarea borcanelor, este o provocare, dar există câteva reguli importante pentru care trebuie să le ai în vedere.

  • Asigură capacele - cel mai important este să nu depozitezi nicioadată borcane care fie nu au fost sigiliate corespunzător, fie nu au capacele etanșate perfect.
  • Temperatura - nu depozita borcanele într-un spațiu în care există o sursă de căldură. Locul trebuie să fie răcoros, temperatura optimă pentru păstrarea conservelor fiind de 10-12 grade.  Dacă temperatura este mai mare sau dacă locul este luminat natural, de Soare, alimentele pot pierde din calitate în câteva săptămâni sau luni;
  • Umiditatea - pregătește locul de depozitare cu atenție și asigură-te că nu există riscul de umiditate. De asemenea, spațiul are nevoie de ventilație. Umiditatea duce la ruginirea capacelor iar apoi ar putea provoca scurgeri astfel încât să afecteze și alimentele. Depozitarea în casă, într-o debara întunecoasă, într-o cămară sau chiar într-un dulap pe balcon este în regulă;
  • Aranjarea - nu stivuiți borcanele. Ideal ar fi să le organizezi pe un singur strat, fie în cutii, fie pe rafturi. În primul rând, pentru că altfel există pericolul să cadă și să se spargă și în al doilea rând pentru că vei pune prea multă presiune pe capacele borcanelor din stratul de jos;
Conserve de legume

Conserve de legume / sursa foto: dreamstime.com

Asigurarea conservelor

  • Poziția - borcanele nu trebuiesc depoziate pe o parte sau cu capacul în jos. Întotdeauna cu capacul în sus. Atenție mare la faptul că unele ingrediente din conserve nu reacționează bine în timp dacă intră în contact cu capacul metalic;
  • Etichetarea - Etichetarea cu un marker permanent  a produsului și a datei conservării, este foarte importantă;
  • Șterge borcanele - este important să cureți exteriorul brocanului. Astfel, te asiguri că nu vei atrage furnicile și alte insecte în locul de depozitare
  • Asigură-ți rafurile - asta este una din cele mai importante reguli. Greutatea borcanelor poate fi destul de mare și există riscul de prăbușire. Nu risca să se îndoaie polițele sau chiar să se rupă pentru că atunci pierzi și conservele și rafturile. Dimensiunile polițelor trebuie să fie reduse și să poată fi reglate pe înălțime astfel încât să poți depozita și borcane sau sticle mai înalte.

Conservele se pregătesc cu multă migală și efort, nemaivorbind de investiția financiară, așa că trebuie să avem mare grijă ca spațiul de depozitare să fie unul adecvat, care să facă durata conservelor cât mai lungă.