Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, recunoaște: eșecul alegerilor, consecință a inacțiunii instanțelor de judecată
- Angelina Olaru
- 24 octombrie 2024, 21:42
Republica Moldova. Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova a declarat pentru Jurnal TV că alegerile prezidențiale și referendumul de duminică au fost marcate de ingerința Rusiei în procesele democratice din Republica Moldova, prin intermediul unui grup criminal organizat.
Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova: Am subestimat adversarul. Glontele a trecut pe lângă ureche
„Corupția electorală și trădarea de patrie trebuie taxate dur, pentru a stopa fenomenul influențării votului. După alegeri, va fi revizuită strategia de reformă a justiției, iar metodele occidentale vor fi adaptate la realitățile din Republica Moldova. Toate sondajele, chiar și cele făcute de oponenți, dădeau aceeași prognoză. Trebuie să recunoaștem că am subestimat pericolele.
Ne-am lăsat duși de impresia sondajelor. Este greșeala noastră. Am subestimat adversarul. În spatele grupării organizate, care operează cu resurse pe care noi le-am subestimat, stă Rusia. Să nu creadă cineva că vorbesc în pilde. Rusia și-a pus la bătaie tot arsenalul de ingerințe și de propagandă. Lecția trebuie învățată.
A trecut glontele pe lângă ureche. Va trebui să avem o analiză la rece, după alegeri, asupra felului cum decurge reforma justiției”, a declarat Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, la Jurnal TV.
Va trebui să scoatem mănușile albe în reforma justiției
Șeful Legislativului din Chișinău recunoaște că reforma justiției, în formula agreată cu partenerii externi, nu dă roade, iar eșecul alegerilor de duminică este o consecință a inacțiunii instanțelor de judecată. Igor Grosu susține că există probe care ar demonstra că fenomenul coruperii alegătorilor s-a extins și în diasporă.
„Oricât de mult s-ar strădui Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, procuratura, poliția să acumuleze probatoriu, atât timp cât nu vom avea condamnări definitive în instanță pe corupția politică, trădare de patrie, impunitatea va crea precedente. Va trebui să scoatem mănușile albe în reforma justiției. Toate abordările occidentale, în realitățile noastre, trebuie schimbate. Trebuie să recunoaștem că cei din gruparea criminală au penetrat și în diasporă. Mă refer la Italia, Franța, Marea Britanie. Ei au ajuns și acolo. Discutăm această chestiune și cu partenerii occidentali. Sunt tentative pe care vor încerca ulterior să le aplice și în alte țări ale Uniunii Europene. Trebuie să dăm mănușile jos și să fim mult mai incisivi”, a promis liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, pentru același canal media.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la referendumul din 20 octombrie, 50,38% dintre alegători au votat în favoarea modificării Constituției Republicii Moldova, în vederea aderării la Uniunea Europeană, în timp ce 49,62% s-au pronunțat împotrivă.