Zeci de mii de demonstranți pro-UE s-au adunat în Georgia

Zeci de mii de demonstranți pro-UE s-au adunat în GeorgiaDemonstranți pro UE Tbilisi / Sursa foto: Facebook

Zeci de mii de demonstranți pro-UE au organizat un miting în Tbilisi, Georgia, duminică, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare care vor decide viitorul parcurs al țării în Europa.

Zeci de mii de demonstranți la mitingul pro-UE

Bruxellesul a suspendat procesul de aderare al Georgiei la UE la începutul acestui an, după ce partidul de guvernământ Georgian Dream a adoptat o controversată „lege privind influența străină” care vizează societatea civilă.

Zeci de mii de georgieni au organizat duminică un miting pro-european, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare considerate un test crucial pentru democrația țării și pentru candidatura sa la aderarea la UE.

Demonstranții s-au adunat în centrul Tbilisi

Votul de sâmbătă va pune față în față o alianță fără precedent a forțelor de opoziție pro-occidentale împotriva partidului de guvernământ Visul Georgian, acuzat de Bruxelles de o deviere spre autoritarism și de a fi deturnat candidatul UE Tbilisi de la calea sa europeană.

Demonstranți, fluturând steaguri ale UE și ale Georgiei și purtând bannere pe care scria „Georgia alege Uniunea Europeană”, s-au adunat în Piața Libertății din centrul Tbilisi după ce au mărșăluit spre locul de întâlnire din cinci locații diferite, au raportat jurnaliștii AFP aflați la fața locului.

Salome Zurabishvili printre demonstranți

Mulțimea a cântat imnul național al țării și versurile georgiene ale „Ode to Joy” a Europei. Președintele pro-occidental Salome Zurabishvili, aflată în conflict cu guvernul, s-a alăturat mitingului, pe care l-a declarat „o dovadă că Georgia a câștigat deja și se va reintegra cu Europa”.

Ea s-a adresat și președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, care aspiră și el la aderarea la UE: "Lupti și pentru Georgia. Vei fi victorioasă și vom intra împreună în Uniunea Europeană."

Demonstranții sunt convinși că UE este calea corect[

Unul dintre demonstranți, studentul universitar de 20 de ani Kote Tsintsandze, a spus: „Soarta Georgiei atârnă de un fir de ață.” Aceste alegeri vor decide dacă putem în sfârșit să ne eliberăm de dictatura Visului Georgian.

„Puteți vedea aici că oamenii sunt uniți în determinarea lor de a fi acolo unde ne aparținem -- Europa,” a adăugat el.

Un alt manifestant, asistenta în vârstă de 49 de ani Lia Nemsadze, a declarat: „Această mare miting arată că oamenii resping guvernul pro-rus al Georgian Dream și aleg Europa.”

Tbilisi

Demonstranți pro-eu Tbilisi / Sursa foto: captură video

„Uitați-vă la acest ocean de steaguri ale UE." Unde altundeva în Europa sunt aceste steaguri ținute cu atât de multă speranță?"

Mai multe ONG-uri georgiene au organizat mitingul

Mai multe ONG-uri georgiene, inclusiv Georgia's European Orbit și coaliția „Vocea mea pentru UE”, au făcut apel la georgieni să organizeze un miting de masă de la ora 19:00. (1500 GMT), conform france24.com.

„Alegând unitatea, dezvoltarea și Uniunea Europeană, georgienii se vor aduna pe 20 octombrie (duminică) și își vor arăta hotărârea de a urma calea aderării la UE”, au declarat organizatorii pe Facebook.

Bruxellesul a înghețat procesul de aderare al Georgiei la UE la începutul acestui an, după ce parlamentarii Georgian Dream au adoptat o controversată „lege a influenței externe” care vizează societatea civilă.

Adoptarea măsurii, criticată ca o lege în stil Kremlin pentru a reduce la tăcere disidența, a declanșat săptămâni de proteste de masă în stradă și a determinat, de asemenea, Washingtonul să impună sancțiuni asupra zecilor de oficiali georgieni.

Revista presei