Selfie cu buletinul și mici întârzieri la deschiderea secțiilor. Încălcări minore constatate de observatori. Video

Selfie cu buletinul și mici întârzieri la deschiderea secțiilor. Încălcări minore constatate de observatori. VideoSursa foto: Promo-LEX

Republica Moldova. Cea mai largă comunitate de observatori, asigurată de asociația Promo-LEX, a constatat 173 de încălcări, dintre care 34 au fost confirmate. Este vorba despre incidente minore care au fost rezolvate pe loc, fără a perturba procesul de vot

Proces electoral calm

Șeful Misiunii Promo-LEX, Nicolae Panfil, a subliniat că 86 de secții au fost deschise cu puțin timp înainte sau câteva minute mai târziu.  Totuși, micile devieri nu au influențat procesul de vot.

„Procesul electoral a început calm, se desfășoară calm și sperăm că astfel se va desfășura și restul zilei alegerilor”, a menționat Nicolae Panfil.

Panfil a mai declarat că membrii secțiilor de votare au fost cooperanți și au reacționat prompt. Aceștia au înlăturat rapid problemele depistate.

Observatorii, cu ochii pe secțiile de votare

Misiunea Promo-LEX a identificat  și două cazuri în care s-a încălcat secretul votului. Incidentele s-au produs într-o secție din orașul Bălți și în comuna Peresecina.

O altă încălcare  vizează votarea nejustificată în grup. Cazul a fost documentat la Cocieri. Doi soți au intrat în cabina de vot împreună. Aceștia au fost opriți de membrii secției de votare.

În alte 7 cazuri au fost depistate materiale de publicitate și panouri electorale la o distanță necorespunzătoare de secția de votare.

Au fost înregistrate și două cazuri de fotografiere a buletinului de vot.

Pentru ziua alegerilor, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în 614 secții de votare. Acestea au fost selectate pe baza unui eșantion stabilit de către o companie sociologică.

„În toate cele 30 de secții de votare unde își vor exercita dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static. O atenție aparte va fi acordată secțiilor de votare din străinătate, unde au fost delegați 91 de observatorii statici. Promo-LEX a detașat și 89 de echipe mobile pentru a monitoriza procesul electoral din secțiile de votare care nu sunt cuprinse în eșantion”, spun observatorii.

Revista presei