Live Text. Alegeri în Republica Moldova. Primele cifre oficiale. Referendumul, validat cu 49,81%

Live Text. Alegeri în Republica Moldova. Primele cifre oficiale. Referendumul, validat cu 49,81%Candidaţi alegeri prezidenţiale 2024/ Sursa foto: ziuadeazi.md

Update 7 - Alegeri în Republica Moldova. Primele cifre

Comisia Electorală Centrală a început numărătoarea voturilor de la alegerile prezidențiale și de la referendumul pentru UE.

Cea mai mare prezență, la Dondușeni 50,9, cea mai mică la Nisporeni 30,6%.

Cei mai activi alegători - 36-45 de ani.

Nu s-au înregistrat incidente semnificative în Transnistria.

Prezența la vot a fost de 51,4%. La referendum prezența a fost de 49,81%.

Comisia Electorală Centrală declară cele două scrutine valide.

Legea se va considera adoptată cu majoritate simplă.

Update 6 - Stop vot în Republica Moldova

Cele peste 1900 secţii de votare dintre Nistru şi Prut şi-au închis uşile. La fel, şi-au închis uşile şi cele 16 secţii de votare din România.

Până la 21.00, ora locală, au votat 1.546.789, adică 51,40% din cetăţenii cu drept de vot.

Mai puţin de o oră a rămas până la închiderea secţiilor de votare din statele vest-europene.

Update 5 - Prezența la vot a trecut de 51%

Prezența la vot, la prezidențialele din Republica Moldova și la referendumul pentru vectorul european a depășit 51%.

Referendumul, de asemenea, va fi validat, cu peste 40% prezență.

Update 4 - Prezența la ora 19:00. Referendumul constituţional este valid

Până la ora 19.00, peste 1.144.000  de cetățeni din Republica Moldova și-au exprimat opțiunea la alegerile prezidențiale şi referendumul constituţional. Cifra reprezintă  48,50% din alegători. Astfel, referendumul constituţional privind integrarea europeană poate fi validat.

Până la închiderea secţiilor de votare au rămas mai puţin de două ore.

Update 3 - Prezența la vot la ora 13:00 în Republica Moldova

Până la ora 13.00 și-au exercitat dreptul la vot circa 685 de mii de alegători.

În secțiile de votare deschise în străinătate au votat, până la această oră, peste 67 mii de alegători.

În cele 30 de secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat peste 6 600 de alegători.

 

Update 2 - Prezența la ora 9:00

Până la ora 9.00, 100 775 de cetățeni din Republica Moldova și-au exprimat opțiunea la alegerile prezidențiale. Cifra reprezintă 3,69% din alegători.

Update 1 - Cum se desfășoară votul

La ora 7.00, toate secțiile de votare din țară, inclusiv cele 30 deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului, și-au început activitatea fără incidente. Informațiile au fost prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în timpul unui briefing de presă.

Cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova vor alege duminică, 20 octombrie, șeful statului. La urne sun invitaţi peste 3 mln 300 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor. Secţiile de votare au fost deschise la ora 07:00 şi vor fi închise la 21:00.

Este al treilea scrutin prezidenţial în Republica Moldova când şeful statului este ales de către cetăşeni. În perioada 2000-2012, preşedintele ţării era alesde Parlament, cu voturile a cel puţin 61 din 101 deputaţi.

Pentru ca scrutinul să fie validat, urmează ca la urne să se prezinte cel puţin 25 la sută din cetăţenii cu drept de vot. Este desemnat câştigător candidatul care va acumula cel puţin 51 la sută din sufragii.

În caz contrar urmează turul II, în care se vor lupta doi canditaţi care vor obţine cele mai multe voturi în primul tur.

Alegeri în Republica Moldova

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova / Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegeri prezidenţiale. Candidaţii înscrişi în cursă

În cursă au fost înregistrați 11 candidați. Ei au fost incluşi în buletinul de vot, cu o lungime de 32 de centimetri, în ordinea în care s-au înregistrat la Comisia Electorală Centrală:

  1. Alexandr Stoianoglo, Partidul Socialiștilor;

  2. Maia Sandu, Partidul Acțiune Solidaritate;

  3. Renato Usatîi, Partidul Nostru;

  4. Vasile Tarlev, Partidul pentru Viitorul Moldovei;

  5. Irina Vlah, candidată independentă;

  6. Ion Chicu, Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei;

  7. Andrei Năstase, candidat independent;

  8. Octavian Țîcu, Blocul electoral „Împreună”;

  9. Victoria Furtună, candidată independentă;

  10. Tudor Ulianovschi, candidat independent;

  11. Natalia Morari, candidată independentă.

Peste 2000 secţii de votare

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional au fost constituite 2 221 secții de votare. Dintre acestea, 234 de secții de votare au fost deschise peste hotare.

Potrivit CEC, pentru alegerile prezindențiale și referendumul constituțional, pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 1 957 de secții de votare.

Cele mai multe secții de votare – 306 – sunt în municipiul Chișinău. În localitățile din stânga Nistrului vor fi deschise 30 de secții de votare.

De asemenea, au fost deschise 234 de secții de votare în străinătate. Cele mai multe secşii de votare, 60 la număr, sunt în Italia, urmată de Germania, cu 26, şi Franţa, cu 20 secţii de votare.

Alegeri prezidenţiale. Secţii de votare în România

Autoritățile din Republica Moldova au deschis 16 secții de votare pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional.

Trei din cele 16 secţii de votare vor fi deschise în capitală, București. Două vor fi în incinta Autorităţii Electorale Permanente şi una în sediul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Câte două secții de votare vor fi deschise în Cluj şi Iaşi. Secții de votare vor fi deschise și în Brașov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Galați, Suceava și Timișoara.

Revista presei