BRD lansează în premieră Programul „DOR de tradiții”. 30 de copii din diasporă vor explora obiceiurile și tradițiile de iarnă

BRD lansează în premieră Programul „DOR de tradiții”. 30 de copii din diasporă vor explora obiceiurile și tradițiile de iarnăProgramul „DOR de Tradiții”. Sursa foto: brd.gov.md

Republica Moldova. Copiii din diasporă vor avea oportunitatea de a explora obiceiurile și tradițiile de iarnă ale țării. Biroul relații cu diaspora (BRD) a lansat în premieră Programul „DOR de tradiții”. Acesta este un proiect pilot derulat sub egida Guvernului Republicii Moldova.

Prima ediție a taberei de iarnă va avea loc în perioada 23 - 28 decembrie 2024 și va reuni 30 de copii din diasporă.

Programul va apropia copiii din diasporă de valorile și tradițiile Republicii Moldova

Programul „DOR de Tradiții” a fost creat ca răspuns la interesul crescut al comunităților din diasporă pentru menținerea conexiunii emoționale cu Republica Moldova și păstrarea valorilor naționale. Prin acest proiect, copiii și tinerii din diasporă vor avea ocazia să redescopere esența tradițiilor țării în care își au rădăcinile.

Tradiții de iarnă

Tradiții de iarnă. Sursa foto: observatorul.md

De asemenea, BRD a anunțat că Programul își propune să apropie copiii din diasporă de valorile și tradițiile autentice ale Republicii Moldova. Acest fapt va consolida legătura cu rădăcinile culturale și vor asigura transmiterea patrimoniului național din generație în generație.

Criteriile de selectare a participanților la program

La program pot aplica adolescenți cu vârstele cuprinse între 12-17 ani, care cunosc limba română la nivel conversațional de bază și înțelegere medie. Prioritate vor avea candidații care nu au participat anterior în cadrul altor Programe organizate de BRD.

Participanții la prima ediție a Programului vor explora obiceiurile și tradițiile de iarnă prin excursii, activități educative și interactive, alături de meșteri populari și oameni de cultură din țară.

Dosarele de participare pot fi depuse până pe 16 noiembrie 2024. Persoanele vor completa un formular online - https://bit.ly/DORdeTraditii. Înscrierile vor avea loc conform principiului „primul venit, primul servit”.

Participarea la program este gratuită. Toate cheltuielile sunt asigurate din bugetul de stat. Totodată, participanții vor suporta doar cheltuielile de transport spre și din Republica Moldova și cele pentru asigurarea medicală.

Programul DOR

Programul DOR. SUrsa foto: curentul.md

De asemenea, copiii din diasporă participă anual la programul DOR „Diasporă*Origini*Reveniri”. În această vară, circa 250 de copii din Republica Moldova și din diasporă au participat la program.

DOR „Diasporă*Origini*Reveniri” se află la cea dea XII-a ediție. Programul se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Biroului relații cu diaspora.

Revista presei