Dosarul Cathedral Plaza a ajuns la final. Clădirea poate fi demolată

Dosarul Cathedral Plaza a ajuns la final. Clădirea poate fi demolatăCathedral Plaza Sursa: Facebook/Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat că a obținut, laCurtea de Apel București, decizia care va permite demolarea clădirii Cathedral Plaza. Primăria Generală a câștigat procesul cu dezvoltatorul imobiliar care cerea municipalității intrarea în legalitate a imobilului.

Imobilul construit ilegal, în urmă cu aproape două decenii va putea fi demolat, în cele din urmă. Costurile vor fi suportate de Primăria care le va recupera, ulterior, de la Primăria Sectorului 1.

Nicușor Dan pune punct disputei pentru Cathedral Plaza

Primarul General a anunțat, într-o conferință de presă, că a obținut o decizie definitivă în cazul Cathedral Plaza. După 18 ani de la construcția imobilului și numeroase procese, Nicușor Dan spune că turnul poate fi demolat. El a precizat că va mai dura ceva timp pentru finalizarea procedurilor și formalităților necesare.

„Curtea de Apel București s-a pronunțat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral Plaza și a respins definitiv cererea de intrare în legalitate a acestei clădiri. Asta înseamnă că după încă câteva formalități juridice această clădire va fi demolată în baza dispoziției pe care am semnat-o acum 2 ani. Este un proces care a început acum 18 ani, printr-o autorizație de care toată lumea știa că este nelegală”, a spus Nicușor Dan

În contextul finalizării acestui dosar, primarul dat un avertisment și pentru ceilalți dezvoltatori imobiliari care construiesc ilegal. El a spus că, chiar dacă va dura, la fel de mult ca în cazul Cathedral Plaza, și clădirile lor vor fi demolate.

„Beneficiarul autorizației s-a crezut șmecher, așa cum se cred șmecheri mulți investitori din ziua de azi. Așa cum am așteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să știe și azi cei care se cred de neatins că le vom demola peste 5, peste 10 sau 20 de ani clădirile ilegale pe care le construiesc”, a declarat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă.

Cathedral Plaza

Cathedral Plaza in construcție Sursa foto: EVZ

Cine suportă costurile demolării clădirii

Nicușor Dan a explicat cine va suporta costurile pentru demolarea clădirii, acum după finalizarea procesului din instanță. El a arătat că, în prima fază, Primăria Generală va acoperi aceste cheltuieli, de demolare, estimate la 5 până la 8 milioane de euro. Ulterior, Municipalitatea va recupera banii de la Primăria Sector 1. Aceasta este instituția care a acordat autorizația ilegală de construire.

La rândul său, Primăria Sector 1 ar trebui să se îndrepte împotriva persoanelor responsabile. Nicușor Dan i-a indicat pe fostul primar Andrei Chiliman și pe arhitectul șef de la vremea respectivă.

„Costul va fi plătit de PMB și va fi solicitat de la Primăria Sectorului 1, pentru că primarul Sectorului 1 a emis autorizația de construire ilegală. Apoi Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva celor care au semnat autorizația, fostul primar Andrei Chiliman, arhitectul șef de la vremea respectivă, ca să recupereze banii”, a spus Nicușor Dan.

Primarul general a arătat că pentru demolare va fi necesară o expertiză tehnică. Expertul va stabili cum se va proceda în acest caz pentru a nu pune în pericol clădirile din jur.

Nicușor Dan a semnat dispoziția de demolare

Pe 20 iulie 2022, primarul general a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită „ilegal” în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot. Dispoziția a fost contestată în instanța de judecată. Nicușor Dan a estimat că sumele plătite pentru procesele în acest caz au ajuns la 30.000 - 40.000 de lei.

„Am dat o dispoziție de demolare în 2022, proprietarul a obținut suspendarea în instanță. Singurul motiv al suspendării a fost un litigiu de intrare în legalitate. Această chestiune nu mai există de azi. Estimativ, într-un an de zile vom avea o decizie definitivă și vom începe demolarea”, a afirmat primarul general.

Construită între 2006 şi 2011, Cathedral Plaza este deținută de compania Millennium Building Development, controlată de afaceristul grec Ioannis Papalekas. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice au contestat construcţia pentru că este amplasată la doar 8 metri de Catedrala Sfântul Iosif. Acestea este un important monument istoric şi de arhitectură în București.

În anul 2006, chiar Papa Benedict al XVI-lea a solicitat oprirea lucrărilor până la lămurirea situaţiei juridice. În anul 2013, instanța a dispus că Primăria Generală trebuie să demoleze construcția ilegală. Decizia a fost ignorată de foștii primari PSD Sorin Oprescu și Gabriela Firea care nu au pus-o în aplicare.

Revista presei