Scandal în AUR: Dezvăluiri despre cât costă un loc eligibil în Parlament

Scandal în AUR: Dezvăluiri despre cât costă un loc eligibil în ParlamentGeorge Simion. Sursa foto: Facebook/ Alianța pentru Unirea Românilor - AUR

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este implicat într-un scandal major, după ce deputatul Ringo Dămureanu din județul Dolj a dezvăluit că i s-au cerut 60.000 de euro pentru a obține un loc eligibil pe listele parlamentare. Într-o declarație făcută la Antena 3 CNN, acesta a explicat cum funcționarii partidului au impus aceste contribuții financiare și a subliniat că alți membri se află în aceeași situație, fiind eliminați de pe liste dacă nu au plătit.

Mesajele interne din AUR, care au scos la iveală scandalul

Scandalul a luat amploare după ce Ringo Dămureanu a făcut public un mesaj trimis pe grupurile interne de către Marius Lulea, prim-vicepreședinte al AUR. În mesaj, Lulea preciza că cei care doresc să candideze pe locuri eligibile trebuie să contribuie cu sume substanțiale pentru cheltuielile de pre-campanie și campanie, scrie Antena 3 CNN.

Dămureanu a susținut că, deși unii candidați au plătit aceste sume, decizia în cazul său a fost întârziată din cauza poziției sale politice și a activității parlamentare remarcabile.

„Pentru primele poziții de județe, candidații trebuie să susțină cheltuielile de pre-campanie și campanie. Aceste lucruri au fost votate de Biroul Național Central. Se cer 100.000 de lei, care reprezintă o donație nerambursabilă pentru partid. De asemenea, pentru campanie, contribuția maximă este de 190.000 de lei”, se arată în mesajul transmis de Marius Lulea, conform declarațiilor făcute publice de Ringo Dămureanu.

Dezvăluirile lui Dămureanu și reacțiile din interiorul partidului

Întrebat dacă președintele AUR, George Simion, i-a cerut personal acești bani, Dămureanu a afirmat că în cadrul unei ședințe recente a conducerii partidului, Simion a abordat direct acest subiect. „George Simion a avut grijă ca telefoanele să fie lăsate afară, dar s-a discutat pe față despre aceste contribuții financiare. Deși nu a cerut personal banii, conduce Biroul Național de Conducere, iar decizia s-a luat la nivelul acestei structuri”, a declarat deputatul.

Ringo Dămureanu a mai susținut că acest mod de operare nu este nou în cadrul partidului și că inclusiv Gigi Becali ar fi plătit sume similare în campania trecută. „Nu cred că suma de 60.000 de euro este o problemă pentru domnul Becali, dar candidații care nu au plătit aceste sume au fost înlăturați de pe liste.”

Denunț la Parchet pentru un posibil „grup infracțional organizat”

Dămureanu a anunțat că va face un denunț la Parchet pentru o cercetare in rem, având suspiciunea că există un grup infracțional organizat în cadrul conducerii partidului.

„Scriu acest denunț și sper să-l finalizez până luni. Voi cere Parchetului să investigheze dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii. Vor fi vizați președintele, prim-vicepreședintele și secretarul general al partidului”, a declarat el.

Ringo Dămureanu e deputat AUR din 2020. Sursa foto: Facebook

Ringo Dămureanu e deputat AUR din 2020. Sursa foto: Facebook

Reacția oficială a partidului AUR

În urma acestor acuzații, președintele AUR, George Simion a intervenit public pentru a clarifica situația, susținând că sumele cerute reprezintă contribuții legale pentru pre-campanie și campanie, fără a fi vorba de practici ilegale. „Contribuțiile se fac în conturi oficiale. Pe noi nu o să ne vedeți cu bani murdari sau sacoșe. Campaniile sunt susținute de candidați și totul este transparent”, a explicat liderul AUR.

Simion a adăugat că Ringo Dămureanu nu s-a mai regăsit pe liste din cauza lipsei de susținere din partea filialelor locale, iar decizia excluderii lui a fost rezultatul unei evaluări interne.

Problema validării candidaturilor și acuzațiile politice

Pe lângă scandalul legat de cerințele financiare, AUR se confruntă cu o altă problemă majoră: respingerea candidaturilor propuse pentru județul Bistrița-Năsăud de către Biroul Electoral Județean (BEJ). Motivul respingerii a fost lipsa unei semnături necesare din partea Președintelui Consiliului Național de Conducere al partidului, conform statutului AUR.

George Simion a reacționat ferm, acuzând PSD și USR de implicare politică pentru a bloca candidatura AUR și a anunțat organizarea unui miting de protest în Bistrița. „Mafia PSD încearcă să ne scoată din cursa electorală, dar noi nu cedăm. Vom organiza un miting de amploare pentru a protesta împotriva acestor abuzuri”, a declarat liderul partidului.

Revista presei