Italia. Maternitatea surogat devine infracţiune universală, pedepsită cu închisoarea

Italia. Maternitatea surogat devine infracţiune universală, pedepsită cu închisoarea Sursa foto: pixabay.com

Pe fondul tensiunilor unei camere în fibrilație, miercuri, Senatul italian a aprobat definitiv cu 84 de voturi pentru și 58 împotrivă proiectul de lege care transformă maternitatea surogat într-o „infracţiune universală”. Gestaţia pentru alții (GPA), așa cum este prevăzut de textul semnat prima dată de deputatul FdI Carolina Varchi va fi pedepsită chiar şi atunci cand un cetățean italian recurge la ea într-un stat în care practica închirierii unui uter este legală. Pedeapsa preconizată variază de la trei luni la doi ani de închisoare, la care se adaugă o amendă cuprinsă între 600 de mii de euro și un milion de euro.

A fost o ședință lungă, chiar incendiară la început, în timpul căreia președinții în funcție au amenințat de mai multe ori că vor suspenda lucrările din cauza întreruperilor continue a discursurilor. O atmosferă care s-a repetat și în timpul votului asupra amendamentelor. Au fost prezentate șase, toate respinse, scrie avvenire.it.

Italia a votat împotriva mamelor surogat

Sarcină, bebeluși

Sursa foto: dreamstime.com

Intervențiile opoziției au fost extrem de dure, la fel ca și răspunsurile majorității și notele de presă publicate de staff-ul a zeci de senatori. Deputatul membru al Mişcarii 5 Stele Elisa Pirro a etichetat proiectul de lege drept „un atac vulgar asupra cuplurilor homosexuale”, rezultatul fiind „o iluzie de omnipotență” a centrului-dreapta. „Infracțiunile sunt universale atunci când comunitatea internațională le recunoaște ca atare – a insistat Elisa Pirro – şi nu pentru că Italia spune asta”. Democratul Filippo Sensi a vorbit despre „furia legislativă” împotriva copiilor născuți din GPA, argumentând că până și un catolic poate fi în favoarea acestei prectici, „pentru că în centrul mesajului creștin se află doar „Iubire”..

Proiectul de lege ia naștere din propunerea liderului de grup al Fraților Italiei în Comisia Camerei de Justiție, Carolina Varchi, aprobată la Montecitorio în iulie 2023 cu 166 voturi pentru, 109 voturi nu și 4 abțineri. Textul Varchi îl reia pe cel prezentat de Giorgia Meloni în legislatura anterioară.

Maternitatea surogat, sancționată drastic

Noul text aprobat este alcătuit dintr-un singur articol, care modifică articolul 12 din legea 40 care, la alineatul 6, prevede: „Oricine, sub orice formă, desfășoară, organizează sau face publicitate comercializării gameților sau embrionilor sau a maternității surogat  este pedepsit cu închisoare de la trei luni la doi ani și cu amendă de la 600.000 la un milion de euro”. Prin urmare, la această dispoziție se adaugă un alineat potrivit căruia „dacă faptele la care se face referire în perioada anterioară, cu referire la maternitatea surogat, sunt săvârșite în străinătate, cetățeanul italian este pedepsit conform legislației italiene”. (Traducerea: Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMANIA)

 

 

Revista presei