Scandal cu fals în acte la Federația Română de Canotaj. Antrenoarea Mariana Maliș, pe lista premierilor ilegale

Scandal cu fals în acte la Federația Română de Canotaj. Antrenoarea Mariana Maliș, pe lista premierilor ilegaleMedalie de aur pentru echipa României de canotaj 8+1 Sursa foto: Facebook

Federația Română de Canotaj (FRC) este implicată într-un scandal de falsificare a documentelor oficiale, după ce antrenoarea Mariana Maliș, care locuiește în străinătate și nu mai face parte din FRC, a apărut pe lista premierilor cu suma de 102.375 de euro, în urma Jocurilor Olimpice de la Paris. Conform documentelor, Maliș ar fi coordonat selecția unor sportivi precum Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Amalia Bereș și alții, pentru care ar fi primit diverse prime.

Președintele interimar al FRC ar fi implicat

„Canotorii “selecționați” de Mariana Maliș la JO Paris 2024 sunt Ancuța Bodnar și Roxana Anghel pentru care ar fi încasat o primă de 56.700 de euro în total; Amalia Bereș pentru care ar fi încasat o primă de 22.050 de euro; Marius Vasile Cozmiuc, Sergiu Vasile Bejan și Mihăiță Vasile Țigănescu pentru care ar fi încasat o primă de 14.175 de euro în total; Bogdan Baitoc pentru care ar fi încasat o primă de 9.450 de euro,” scria jurnalistul Cornel Ivanciuc pe pagina sa de Facebook.

May be an image of 1 person and text

Foto: Facebook / Cornel Ivanciuc

Valentin Gavril, președintele interimar al FRC, împreună cu contabila șefă Roxana Petrescu, sunt acuzați că ar fi orchestrat această înșelăciune. Deși Gavril a declarat că a refuzat premiul, Petrescu și-a atribuit o sumă uriașă, de 162.400 de euro.

Federația Română de Canotaj acuzată de ilegalități

Federația Română de Canotaj (FRC) a solicitat premii uriașe, de aproape 9 milioane de euro, de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) după Jocurile Olimpice de la Paris. Conform unui document obținut de GSP.ro, antrenorul lotului național ar fi urmat să primească aproape jumătate de milion de euro, iar cei 13 antrenori secunzi între 238.000 și 310.000 de euro fiecare.

Sumele ridicate au stârnit controverse, în special după ce fostul ministru al Sporturilor, Eduard Novak, a dezvăluit că funcționari din cadrul FRC, precum contabili și secretari, ar fi primit premii mai mari decât sportivii medaliați.

Scandalul a escaladat rapid, iar Elisabeta Lipă, fosta președintă a Federației de Canotaj, a promis să ofere clarificări foarte curând. Un internaut care a citit postarea lui Cornel Ivanciuc a scris într-un comentariu: „lipa.....................lipa...................spre ....??”, putând fi o aluzie că și Elisabeta Lipă ar fi implicată.

Revista presei