Kazahstanul nu intră în BRICS. Putin zice că le respectă opțiunea

Kazahstanul nu intră în BRICS. Putin zice că le respectă opțiunea Sursa foto: Arhiva EvZ

Regimul de la Kremlinul a declarat că Federația Rusă respectă opţiunea Kazahstanului de a nu se alătura BRICS, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov.

Peskov: tratăm decizia Kazahstanului privitoare la BRICS cu respect

Rusia respectă decizia Kazahstanului de a nu se alătura BRICS, în momentul de faţă, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

„Cu respect (tratăm opţiunea Kazahstanului - nota IF). Kazahstanul este prietenul nostru, partenerul nostru strategic, aliatul nostru. Apreciem relațiile noastre, în primul rând, şi, drept urmare, în mod evident, Kazahstanul este cel care decide asupra formatului privind participarea sa la anumite organizații”, a declarat Peskov, miercuri, în cadrul unui briefing.

„Totodată, BRICS nu este, să zicem, o asociație care încearcă să înlocuiască ONU, ci dimpotrivă, este o asociație care completează ONU și nu contrazice în niciun mod caracterul Națiunilor Unite”, a menționat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Tokaev, așteptat la summitul BRICS

Potrivit lui Peskov, Moscova așteaptă cu „nerăbdare” ca președintele kazah, Kassîm-Jomart Tokaev, să participe în formatul BRICS+ la summitul BRICS de la Kazan, Tatarstan, Rusia.

„Participarea președintelui Kazahstanului va fi o uriaşă contribuție la dezvoltarea cooperării regionale și internaționale”, a conchis Peskov.

Berik Uali, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Tokaev, a declarat că Kazahstanul nu intenționează în momentul de faţă să se alăture la BRICS și că preferă ONU drept „organizație universală și nealternativă în care toate problemele internaționale actuale pot și ar trebui să fie discutate”.

Kazahstanul a anunţat că, în momentul de faţă, se abține de la a depune cererea de aderare la BRICS.

Vladimir Putin with President of Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev.

Tokaev și Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

Tokaev preferă ONU

Berik Uali, consilierul și purtătorul de cuvânt al preşedintelui Kazahstanul, Kassîm-Jomart Tokaev, a menționat că republica acordă prioritate Organizaţiei Naţiunilor Unite, care este o organizație internațională universală și non-alternativă.

În momentul de faţă, autoritățile kazahe se vor abține de la aplicarea cerererii de aderare la BRICS, a anunțat consilierul și purtătorul de cuvânt al preşedintelui Kazahstanului, într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă kîrgîză Tengrinews. El a menționat faptul că președintele a primit o serie de propuneri privind aderarea Kazahstanul la BRICS.

„Respectivele propuneri sunt analizate cu atenție de către șeful statului și, la solicitarea sa, sunt examinate şi de ministerele şi instituţiile abilitate, din punctul de vedere al intereselor naționale ale Kazahstanului, însă, în momentul de faţă și, cel mai probabil, şi, în viitorul apropiat, Kazahstanul se va abține de la a depune o cerere de aderare la BRICS, inclusiv luând în calcul procesul de aderare în mai multe etape, precum și alte aspecte legate de perspectivele de dezvoltare ale acestei asociații”, a spus Uali.

ONU, nu BRICS

El a mai menționat că Republica Kazahstan preferă ONU, fiind organizație internațională universală și necontestată.

„Președintele s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea ONU drept o organizație universală și necontestată în care toate problemele internaționale actuale pot și ar trebui să fie examinate, inclusiv cele legate de construirea unei ordini mondiale juste”, a spus Uali.

El a mai spus că, potrivit lui Tokaev, „ONU nu este lipsită de defecte, dar nu există o altă organizație de acest tip și, drept urmare, ea are nevoie de sprijinul comunității mondiale”.

(www.interfax.ru - Traducere: RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei