Profitul Eon Productions s-a prăbușit, fără un blockbuster din seria James Bond

Profitul Eon Productions s-a prăbușit, fără un blockbuster din seria James Bond Sursa foto: Arhiva EVZ

Producătorul de filme Eon Productions, cunoscut pentru seria „James Bond”, a raportat o scădere substanțială a profitului în anul trecut, în absența lansării unui nou blockbuster din franciza 007. Conform unui raport recent al companiei, profitul înainte de impozitare a scăzut cu aproximativ trei sferturi, ajungând la doar 224.985 de lire sterline, o sumă considerabil mai mică față de cele 900.879 de lire sterline înregistrate în anul anterior.

Lipsa unui nou James Bond afectează performanța financiară

Scăderea profitului este în strânsă legătură cu absența unei lansări de film din seria James Bond, după ce Daniel Craig a jucat ultimul său rol iconic în „No Time to Die” din 2021. Franciza se confruntă în prezent cu una dintre cele mai lungi pauze între lansările de filme din cei 62 de ani de existență, iar succesorul lui Craig nu a fost încă desemnat. Pauza prelungită a afectat semnificativ veniturile companiei, recunoscută pentru succesul lansărilor de noi filme Bond, arată The Guardian.

James Bond (Daniel Craig) prepares to shoot in NO TIME TO DIE an EON Productions and Metro Goldwyn Mayer Studios film / Credit: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

În ciuda acestei scăderi financiare, Eon Productions a reușit să crească veniturile totale ale companiei cu 40%, atingând suma de 22 de milioane de lire sterline, datorită altor proiecte comerciale și de producție, printre care se numără și un contract substanțial de merchandising încheiat în 2017.

De asemenea, compania a beneficiat de un credit fiscal semnificativ, de 2,1 milioane de lire sterline, ceea ce a ajutat la menținerea unui profit net după impozitare de 2,3 milioane de lire sterline.

Planuri viitoare și remunerații pentru conducere

Chiar dacă Eon nu a lansat un film Bond în 2023, producătorii Barbara Broccoli și Michael G. Wilson au primit o remunerație totală de 3,7 milioane de lire sterline și un dividend de 600.000 de lire sterline, ceea ce subliniază stabilitatea financiară a companiei. Ei au descris rezultatele financiare ca fiind „mai mult decât satisfăcătoare” în contextul actual, în pofida scăderii de profit provocate de absența unui blockbuster.

Pe lângă filmele din seria James Bond, Eon a produs și alte producții cinematografice și teatrale, cum ar fi „Till” (2022) și „Film Stars Don't Die in Liverpool” (2017), precum și spectacole de teatru de succes, inclusiv „Chitty Chitty Bang Bang”, „Othello” și „Macbeth”.

În viitor, fanii francizei așteaptă cu nerăbdare să vadă cine va prelua rolul lui James Bond și cum va afecta aceasta performanța financiară a companiei.

Revista presei