Macron îi cere lui Netanyahu să respecte deciziile ONU

Macron îi cere lui Netanyahu să respecte deciziile ONUArmata israeliană Sursa foto: X

Emmanuel Macron l-a avertizat pe premierul israelian să nu ignore deciziile ONU. Președintele francez a reacționat după Benjamin Netanyahu a cerut retragerea forțelor de menținere a păcii (FINUL) din zonele de luptă din Liban.

Benjamin Netanyahu susține că Hezbollah foloseşte instalaţiile şi poziţiile FINUL drept acoperire pentru atacurile sale împotriva Israelului. Forţa ONU a acuzat „încălcările şocante” ale poziţiilor sale de către trupele IDF

Emmanuel Macron avertisment pentru Netanyahu

Președintele francez i-a atras atenția premierului israelian să nu „nesocotească deciziile ONU”. Emmanuel Macron i-a spus lui Netanyahu că inclusiv statul Israel a fost înființat printr-o rezoluție ONU. El s-a referit la votul dat în Adunarea Generală a ONU, în noiembrie 1947, prin care s-a decis împărţirea Palestinei într-un stat evreu şi un stat arab.

„Domnul Netanyahu nu trebuie să uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU. (...) Şi, prin urmare, nu este momentul să ne rupem de deciziile ONU”, a spus şeful statului francez.

Președintele Emmanuel Macron a făcut aceste comentarii în contextul ofensivei declanșate împotriva Hezbollah, în sudul Libanului. În această zonă sunt desfășurate și forţe ale Națiunilor Unite de menţinere a păcii.

Or, Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU prevede că doar armata libaneză şi misiunea ONU de menţinere a păcii (FINUL) trebuie să fie desfăşurate în sudul Libanului. Documentul stipulează o încetare a ostilităţilor de ambele părţi ale frontierei.

Israelul cere ONU să-și retragă forțele de menținere a păcii

Emmanuel Macron a reacționat după declarațiile lui Benjamin Netanyahu. Premierul israelian a declarat că Hezbollah foloseşte instalaţiile şi poziţiile FINUL drept acoperire pentru atacurile împotriva Israelului. În acest context, i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să retragă forțele de menținere a păcii din Liban.

Forţa ONU din Liban este formată din 10 000 de oameni, inclusiv dintr-un contingent de 700 de soldaţi francezi. Militarii FINUL au denunţat „încălcările şocante” ale poziţiilor sale de către armata israeliană. Mai mult, au raportat că două tancuri IDF au intrat duminică „în forţă” în una dintre bazele sale.

Armata israeliană a susținut că unul dintre tancurile sale s-a ciocnit de un post FINUL în timp ce dădea cu spatele ca să evacueze soldaţii răniţi.

Benjamin Netanyahu,

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Facebook

Emmanuel Macron condamnă atacurile împotriva ONU

Președintele francez a condamnat atacurile armatei israeliene asupra forțelor ONU. Emmanuel Macron a declarat că este inacceptabil ca soldaţii FINUL să fie vizaţi în mod deliberat de forţele armate israeliene”.

Ulterior, el a revenit și s-a arătat îngrijorat de intensificarea loviturilor israeliene în Liban. Președintele Franței a subliniat consecințele dramatice pe care le au aceste lovituri militare pentru populaţia civilă.

Totodată, Emmanuel Macron a cerut Hezbollah să înceteze loviturile împotriva Israelului. El a reluat apelul pentru un armistițiu imediat în Liban.

 

Revista presei