Conflict de muncă la Radio România. Salariații studioului din Iași amenință cu greva
- Ionel Sclavone
- 15 octombrie 2024, 20:46
Conflict de muncă la Societatea Română de Radio (SRR). Sindicaliștii din cadrul studioului teritorial Iași au anunțat că vor continua acțiunile greviste demarate în vară.
Filiala MediaSind Radio România Iaşi reclamă că decalajele salariale sunt foarte mari. Mai mult, sumele acordate de conducerea SRR au fost alocate arbitrar. Drept urmare, amenință cu o grevă ce va implica toți salariații studioului din Iași
Conflict de muncă la Radio România Iași
Conducerea Societății Române de Radio a respins acuzațiile formulate de sindicaliștii ieșeni. Potrivit unui comunicat de presă, acest conflict de muncă nu se justifică deoarece media veniturilor nete lunare va fi de 6.000 de lei. Conducerea SRR susține că a acordat o majorare de 1.500 de lei brut, începând cu 16 octombrie. Astfel, venitul minim net, care include și bonurile de masă, va ajunge la 4.900 de lei.
„La Studioul Teritorial Iaşi, după majorarea de 1.500 de lei brut, acordată începând cu 16 octombrie 2024, cel mai mic venit net va fi de 4.900 lei (inclusiv tichete de masă), acordat unor reporteri fără vechime în câmpul muncii. Media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei. Dacă ne raportăm strict la personalul editorial din cadrul Radio România Iaşi, cel mai mic venit net lunar (fără ore de weekend, ore de noapte şi sărbători legale) va fi de 4.900 de lei (pentru personalul fără vechime), iar venitul mediu net lunar pentru funcţiile de execuţie va fi de 6.000 lei”, se arată în comunicatul de presă.
Conform sursei citate, la nivelul SRR, venitul minim net pentru angajații cu studii medii și cu vechime în muncă va fi de 4.985 lei. În cazul celor cu studii superioare, veniturile vor fi de 5.900 de lei. Mai mult, de Ziua Națională a Radioului, toți angajații vor primi o primă în cuantum de 3.500 de lei brut. Într-o asemenea situație nu se justifică un conflict de muncă la nivelul istituției.
„La nivelul întregii Societăţi Române de Radiodifuziune, venitul minim net pentru angajaţii cu studii medii şi cu vechime în câmpul muncii va fi de 4.985 lei, iar pentru cei cu studii superioare va fi de 5.900 de lei. De menţionat că, la 1 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Naţionale a Radioului - salariaţii SRR vor primi o primă în cuantum de 3.500 de lei brut (2.047 lei net)”, a subliniat conducerea Radio România.
Bugetul SRR a fost majorat de Ministerul Finanțelor
Conducerea SRR le-a mai transmis sindicaliștilor care au declanșat acest conflict de muncă faptul că bugetul instituției a fost majorat. Ministerul Finanțelor a dispus, prin act normativ, ca suma alocată pentru producerea și difuzarea emisiunilor radiofonice să fie mai mare. De asemenea, fondurile vor fi destinate plății salariilor, dar și bunei funcționări a SRR.
Totodată, Radio România trebuie să achite și serviciile de transmitere a semnalului, către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR). Aceste facturi trebuie achitate cu prioritate, conform Legii Bugetului de stat susțin reprezentanții SRR.
De asemenea, „în ultimii doi ani, la nivelul SRR, doar pentru funcţiile de execuţie majorarea salarială a fost, în medie, de 70%”, se arată în comunicat.
Patronatul acuză un conflict de muncă nejustificat
Potrivit comunicatului de presă, Radio România a indexat salariile personalului de execuție, în anul 2024, în medie, cu 40%. În aceste condiții, având în vedere ultima indexare salarială, veniturile unor angajați pe funcții de execuție vor depăși salariile plătite unor lucrători aflați în poziții de conducere.
Or, un conflict de muncă, în această situație, este nejustificat. Chiar dacă la nivelul SRR nu există un Contract Colectiv de Muncă valabil încheiat, angajatorul şi-a manifestat disponibilitatea pentru a ajunge la o înțelegere pe toată durata negocierilor.
Astfel, au fost identificate soluții pentru a fi acordate toate drepturile existente la momentul încetării valabilităţii vechiului CCM, se mai arată în comunicat.