Percheziții CNA în nordul țării. Procurorii au descins într-un dosar de corupere electorală și finanțare ilegală a partidelor politice

Percheziții CNA în nordul țării. Procurorii au descins într-un dosar de corupere electorală și finanțare ilegală a partidelor politice Percheziții desfășurate de CNA/Sursa foto: www.cna.md

Republica Moldova. Ofițerii anticorupție și procurorii municipiului Bălți au desfășurat marți percheziții în nordul țării. Acțiunile sunt desfășurate într-un dosar de corupere electorală și finanțare ilegală a partidelor politice. Pe clădirea sediului percheziționat este imaginea blocului Victorie și cea a lui Ilan Șor.

Perchezițiile au vizat oficiul din municipiului Bălți al unui partid politic

Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), acțiunile au vizat oficiul din municipiului Bălți al unui partid politic, precum și domiciliile unor persoane fizice, afiliate formațiunii respective.

„Persoanele vizate au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor pentru referendumul și scrutinul electoral care urmează să aibă loc pe 20 octombrie 2024, întocmirea listelor cu persoane interesate, centralizarea informațiilor despre acestea, transmiterea datelor personale unor terțe persoane/instituții financiare din afara țării, astfel încât aceștia să obțină remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot”, a anunțat CNA.

Percheziții desfășurate de CNA

Percheziții desfășurate de CNA/Sursa foto: www.cna.md

În cadrul acțiunilor de urmărire penală din această dimineață, de la persoanele percheziționate și de la sediul formațiunii au fost ridicate telefoane mobile, mijloace bănești și înscrisuri de ciornă.

Acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor municipiului Bălți.

Peste 100 de procese-verbale cu privire la coruperea electorală pasivă

De asemenea, CNA a anunțat la începutul săptămânii trecute despre recepționarea de la Inspectoratul General de Poliție a peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției privind coruperea electorală pasivă. Pentru comiterea acesteia, legislația prevede o amendă de până la 37 500 de lei (circa 1 875 de euro).

În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate. Pe unele din ele deja au fost aplicate amenzi în mărime de 37 500 de lei (circa 1 875 de euro).

Corupere electorală

Corupere electorală/Sursa foto: info1.md

Instituția a precizat că persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.

La fel, Inspectoratul General al Poliției a atenționat anterior părinții să nu implice copiii în acțiuni cu caracter politic. Poliția a subliniat că acest fapt „prezintă un pericol pentru minori, contravine legislației și încalcă drepturile copilului”.

Astfel, părinții sunt îndemnați să urmărească cu atenție acțiunile în care sunt implicați copiii. În cazuri suspecte, aceștia sunt îndemnați să anunțe oamenii legii.

Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional se vor desfășura pe 20 octombrie curent.

Revista presei