Votul din Moldova, văzut ca un test pe drumul pro-european. Maia Sandu n-are concurență

Votul din Moldova, văzut ca un test pe drumul pro-european. Maia Sandu n-are concurențăSursa foto: Facebook/Maia Sandu

Preşedinta Maia Sandu este favorită în faţa altor 10 candidaţi din fosta republică sovietică cu 2,6 milioane de locuitori. Aceasta şi alţi oficiali de rang înalt au acuzat Rusia de încercarea de a influenţa votul prezidenţial şi referendumul organizat în aceeaşi zi. Ei au anunțat că vor lua măsuri.

„Ştim că Federaţia Rusă investeşte mulţi bani în propagandă aici”, a declarat Augustina Dogot, angajată a serviciului vamal.

Maia Sandu, favorită în sondaje

Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani, fost economist al Băncii Mondiale, care în 2020 l-a învins cu un scor mai mare decât se aştepta pe titularul funcţiei susţinut de Moscova, Igor Dodon, este creditată acum cu 36% din intenţiile de vot, arată un sondaj recent al think tank-ului WatchDog. Rivalul său este Alexandr Stoianoglo, un fost procuror în vârstă de 57 de ani, susţinut de socialiştii pro-ruşi.

Ursula von der Leyen și Maia Sandu

Ursula von der Leyen și Maia Sandu/Sursa foto: Facebook

Sunt șanse mici ca Sandu să obţină 50% din voturi duminică, ceea ce va duce la un al doilea tur de scrutin, pe 3 noiembrie, care „ar urm să fie mai strâns”, consideră analistul WatchDog Valeriu Paşa.

Ce spune Maia Sandu

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE la scurt timp după ce Moscova a început războiul Ucraina în 2022, iar blocul celor 27 de membri a început negocierile de aderare cu Chişinăul în iunie anul acesta. Când şi-a lansat candidatura, Sandu a declarat că este „misiunea generaţiei sale de a integra în mod democratic şi liber Moldova în marea familie europeană”.„Moldova nu mai este văzută ca o afacere personală a oligarhilor sau ca o zonă de spălare a banilor”, a spus ea. „Nu ne putem opri la jumătatea drumului”, a pledat preşedinta.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu/Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

Principalul contracandidat, Alexandr Stoianoglo, a cerut „restaurarea justiţiei” în faţa „intimidării”, acuzând „bandiţii politici” că folosesc războiul din Ucraina drept pretext pentru a restrânge drepturile.

Referendumul va face diferența

Alegătorii au fost întrebaţi la referendum dacă ar trebui modificată Constituţia pentru a include aderarea la UE ca obiectiv. În sondajul WatchDog, 54% dintre respondenţi s-au declarat în favoarea referendumului, în timp ce 35% s-au declarat împotrivă.

Aproape jumătate dintre cei intervievaţi văd Rusia ca pe o ameninţare. Campaniile de dezinformare şi interferenţa Rusiei în alegerile din Moldova au atins „un nivel fără precedent”. Participarea la referendum trebuie să atingă cel puţin 33 %.

Problema este că Moldova este prinsă între două sfere de influenţă - Moscova şi Bruxelles. Aflată în Imperiul Otoman timp de secole, Moldova a trecut apoi sub stăpânire rusă înainte de a deveni parte a României. Din 1940, a fost Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, înainte de a-şi câştiga independenţa ca Republica Moldova în 1991.