Provocări în era digitală. Ion Cristoiu: „Noi suntem în Evul Mediu românesc”. Video

Provocări în era digitală. Ion Cristoiu: „Noi suntem în Evul Mediu românesc”. Video

Astăzi, pe canalul de YouTube „Hai România” a fost difuzat un nou podcast „Hai live cu Turcescu”. Protagonistul a fost jurnalistul Ion Cristoiu, iar în cadrul ediției din această zi au fost aduse în atenția publicului mai multe subiecte relevante și de actualitate.

În prima parte a podcastului, Robert Turcescu și Ion Cristoiu au analizat ceea ce se întâmplă în Occident și s-au raportat și la situația „medievală” din România.

Contrastul lumii contemporane

Robert Turcescu aduce în discuție complexitatea și contrastul realităților contemporane, evidențiind tensiunea dintre progresele tehnologice și haosul din diferite colțuri ale lumii.

„Într-o parte a lumii, într-un loc din această lume se întâmplă în momentul de față o revoluție uriașă. Este ceva de neimaginat. Sigur, noi suntem cu ai noștri, cu Ciolacu, Lasconi... Mie mi se pare că trăim cumva suspendați între două lumi. Este o lume din aceasta a tehnologiei extraordinare, cu niște salturi uluitoare și încă o lume de grotă în care se învârte restul omenirii. Te uiți că unii dau cu bombe, se omoară, ce se întâmplă prin Gaza. Nu știi încotro să te uiți. Este o năuceală totală în lumea în care trăim astăzi.”

În continuare, jurnalistul Cristoiu subliniază: „Noi suntem în Evul Mediu. Sigur, în toate epocile, cei bogați au încercat să-și etaleze bogăția. În sensul că ei diferă de ceilalți. Dacă ați observat la noi, bogăția este cea de pe vremea lui Harun al-Rashid. Când Zubaidah, nevastă-să, avea bijuterii, trebuia să fie ținută să nu cadă. Ați observat că în România, nimeni nu se afișează cu ceea ce are? Apropo de revoluție industrială, părintele IA chineze, a scos o carte și povestește despre noua revoluție industrială, cea mai mare care va schimba din temelii omenirea. Pentru că inteligența artificială nu se reduce la prostiile care se dau la noi în fiecare zi.”

Provocările geopolitice și nevoia de digitalizare

Robert Turcescu l-a întrebat pe Ion Cristoiu cum vede el situația mai departe și dacă se teme de acest moment care acaparează întreaga planetă. Turcescu a continuat: „Uitându-mă la acești roboți, sunt umanoizi. Mișcările lor nu mai sunt robotizate, au deja altfel de mișcări. N-ai cum să nu ai un frison. Să te gândești unde ne ducem, încotro o luăm?

Răspunsul jurnalistului la întrebare nu a întârziat să apară: „Întotdeauna cercetarea științifică a avut aplicații militare. Noi discutăm despre Evul Mediu românesc. Cu excepția lui Geoană, nu am văzut la niciun candidat preocuparea pentru digitalizare. Suntem în 2024! Alegerile din acest an reprezintă un moment de cumpănă pentru România. Pe plan internațional, lumea este multipolară și trebuie să ne facem și noi loc. Nu neapărat la masă, dar acolo lângă masă. Trebuie să profităm de situația noastră, de situația geopolitică. Rămânem în urmă cu digitalizarea, cu această revoluție industrială.”

Ediția integrală a podcastului „Hai Live cu Turcescu” poate fi urmărită pe canalul de Youtube „Hai România”, aici.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei