Schisma între aliați se adâncește. Ce nu pot împărți foștii președinți Dodon și Voronin

Schisma între aliați se adâncește. Ce nu pot împărți foștii președinți Dodon și Voronin Sursa foto: ipn.md

Republica Moldova. Aliați în Parlament, Igor Dodon și Vladimir Voronin continuă să-și dea cu coatele pe subiectul alegerilor prezidențiale. Într-o reacție recentă, Partidul Comuniștilor (PCRM) l-a numit pe liderul PSRM „trădător politic”.

Aliați în Parlament, adversari în campania electorală

Comuniștii îl numesc trădător, din nou, pe Igor Dodon. Totul, după ce ultimul și-a înaintat propriul candidat la prezidențiale. Mai mult, formațiunile au opinii diferite și în privința referendumului.

„La aproape toate întâlnirile suntem întrebați de ce socialiștii, cu care PCRM face parte din același bloc parlamentar, solicită boicotarea referendumului, în timp ce comuniștii îndeamnă la vot împotrivă. Răspunsul este simplu: pentru că președintele Partidului Socialiștilor este un trădător politic și nu numai”, spun comuniștii, citați de savenews.md.

Totodată, comuniștii spun că Dodon l-ar fi desemnat pe fostul procuror Alexandr Stoianoglo în semn de mulțumire pentru tergiversarea dosarului inițiat pe numele său.

„Deci, Stoianoglo a fost nominalizat de Dodon în „recunoștință”. Prin urmare, dragi concetățeni, nu cădeți în capcana trădătorului profesionist Dodon”, afirmă comuniștii.

Sursa foto: psrm.md

Dodon-Voronin, duelul declarațiilor

Două săptămâni în urmă, Igor Dodon i-a adresat un mesaj fostului președinte Vladimir Voronin. Socialistul i-a sugerat fostului său șef să nu facă declarații care ar slăbi opoziția. Dodon a dat de înțeles că candidatul Vasile Tarlev, pe care-l susține comunistul Voronin, l-a avea în spate pe Ilan Șor.

„Colegi, prieteni, apropiați îmi spun deschis: domnule Dodon, l-ați adus pe domnul Voronin în Parlament și uite cum își bate joc, acum este cu Șor, va fi în alegerile parlamentare cu Șor. Se spune că Voronin provoacă în mod deliberat pentru ca Blocul comuniștilor și socialiștilor să se dezintegreze, iar socialiștii să fie învinuiți pentru asta. Noi nu dorim acest lucru”, a declarat Dodon, în cadrul unei emisiuni la postul N4.

Dodon l-a mai îndemnat încă o data pe liderul comuniștilor Voronin să susțină candidatura lui Alexandru Stoianoglo.

Cu ce l-a supărat Voronin pe Dodon

Voronin l-a acuzat pe Dodon că ar face „jocul Maiei Sandu”, iar în spațiul public au apărut mai multe presupuneri că liderul comuniștilor ar dori, astfel, să provoace dispariția Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament. Conform opiniilor din interiorul Partidului Socialiștilor, această manevră s-ar face pentru campania parlamentară care va urma. Astfel, Voronin ar forța scindarea, pentru a se alia cu oligarhul fugar Ilan Șor.

Tot din acest motiv ar fi luat decizia de a-l sprijini în campanie pe fostul premier, Vasile Tarlev. Igor Dodon nu pare pregătit să se despartă de comuniști.

„Suntem în același bloc electoral în Parlament, am fost în bloc pentru alegerile parlamentare din 2021. Atacurile lui Voronin sunt ciudate. Îmi dau seama că este bătrân, poate cineva i-a sugerat să atace socialiștii, liderul socialiștilor și candidatul socialiștilor la președinție. Nu voi răspunde, deși avem multe de spus”, a scris Dodon, pe pagina sa de socializare.

Revista presei