Încă o jurnalistă, victimă a regimului Putin. Ucraineanca, moartă în pușcărie

Încă o jurnalistă, victimă a regimului Putin. Ucraineanca, moartă în pușcărie

O jurnalistă ucraineană considerată incomodă de regimul Putin și închisă într-un penitenciar din Rusia a murit pe 10 octombrie. Ea a făcut nenumărate relatări despre viața sub ocupația Rusă. Luna aceasta împlinise 28 de ani.

Jurnalistă ucraineană, moartă într-o închisoare din Rusia

Viktoria Roshchyna, o jurnalistă ucraineană care a făcut nenumărate relatări despre viața sub ocupația rusă a murit în detenție în Rusia, au declarat joi autoritățile, transmite Reuters.

Roshchyna a fost inițial reținută timp de 10 zile în sudul Ucrainei după invazie și se angajase într-o nouă călătorie în regiunile ocupate când a dispărut în august 2023. Oficialii ruși au recunoscut în luna mai a anului trecut că aceasta era reținută.

Moartea ei a fost anunțat la televiziunea publică de Petro Yatsenko, ofițer de presă al organismului care servește interesele prizonierilor de război. Circumstanțele morții sale nu au fost încă cunoscute, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Direcției de informații HUR din Ucraina, Andriy Yusov, a declarat pentru Radoiul public că Roshchyna se afla pe o listă de prizonieri care urmau să fie schimbați.

Ea era încarcerată într-o închisoare dintr-un oraș mic, Taganrog, și urma să fie transferată la Moscova, a mai spus el.

Viktoria Roshchyna, o jurnalistă incomodă pentru Rusia

În ultimii ani, Roshchyna, care abia împlinise 28 de ani luna aceasta, a realizat reportaje independente pentru mass-media ucrainene Ukrainska Pravda și Hromadske Radio și pentru Radio Liberty, finanțat de SUA.

Jurnalista ucraineană a făcut relatări inclusiv despre viața din Crimeea după ce Rusia a anexat peninsula în 2014. De asemenea a scris despre zonele din estul Ucrainei confiscate de separatiștii finanțați de Rusia.

Roshchyna a relatat despre masacrul din Mariupol

Sursa foto: 244447193 © Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Viktoria Roshchyna a documentat și a scris, de asemenea, despre apărarea de aproape trei luni a portului Mariupol după ce Moscova a lansat invazia la scară largă din februarie 2022.

Cel puțin 17 jurnaliști au fost uciși în timp ce relatau despre război, potrivit organizațiilor internaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei