Filmul „Clara”, drama unei profesoare plecată la muncă în Germania, va intra în cinematografe

Filmul „Clara”, drama unei profesoare plecată la muncă în Germania, va intra în cinematografe Filmul Clara, în cinematografele românești. Sursa foto. Facebook

Filmul „Clara” prezintă drama unei mame singură care îngrijeşte casa şi fetiţa unei familii din Germania, asemenea milioanelor de românce care aleg clea pribegiei pentru un trai mai bun. Dar atunci când fiul ei, lăsat în grija bunicului, dispare de acasă în încercarea de a ajunge la ea, Clara se întoarce în satul natal din România.

Filmul „Clara” va intra în cinematografe pe data de 11 octombrie

Daniel Burlac, producătorul filmului, a anunțat că lansarea Clarei în cinematografele din România va avea loc începând din 11 octombrie. Premiera de Gală va fi în seara de 11 Octombrie, la ora 19:00, doar pe bază de invitații. Lista completă cu cinematografele care vor proiecta filmul o puteți analiza pe social media.

Despre tema centrală a dramei: La revenirea în țară, Clara trebuie să se confrunte cu eşecul ei ca mamă şi să încerce să recâştige încrederea fiului ei.

De fapt, „Clara” este printre puținele filme care vorbesc despre realitatea celor cinci milioane de români plecați la muncă în străinătate și a celor peste 300.000 de copii lăsați acasă în grija rudelor.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane şi textSursa foto: Facebook

Drama a câștigat premiul publicului Cottbus International Film Festival

„Clara” a avut premiera mondială la Cottbus International Film Festival, în 2023, unde a câştigat premiul publicului. A urmat apoi un întreg maraton de premii, nominalizări, critici pozitive din partea publicului de specialitate şi ovaţii de la mii de spectatori la festivaluri internaţionale:

  • Kolkata International Film Festival India,
  • South East European Film Festival Los Angeles,
  • Internationales Donaufest Ulm/Neu-Ulm, Germania,
  • Ceau Cinema din Timişoara, Serile Filmului Romanesc,
  • Iasi şi BIFF (Bucharest International Film Festival).

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Clara. Sursa foto: Facebook

Filmul „Clara” a stârnit foarte multe reacții la nivel internațional

În urma premiului obţinut în Germania, televiziunea RBB spunea despre dramă: „Clara ne arată preţul greu pe care oamenii din estul Europei trebuie să îl plătească ca să muncească pentru noi în vest”.

Sudwest Presse din Germania a spus: „E o temă socială sensibilă într-un film cu o imagine poetică, adresat publicului larg”.

Mai mult Financial Times consideră că migraţia românească este a treia ca mărime din lume, după refugiaţii de război din Ucraina şi Siria. Aşadar subiectul filmului este unul global iar relevanţa internaţională a temei migraţiei este confirmată de premiile şi nominalizările pe care le-a luat „Clara” la festivaluri de film de pe patru continente.

Cine joacă rolul Clarei

În rolurile principale joacă: Olga Török (Clara) , Ovidiu Crişan (Nicolae), Luca Puia (Ionuţ) şi Elina Leitl (Johanna).

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Clara. Sursa foto: Facebook

În film mai apar actorii: Mădălina Ghiţescu-Petre, Ida Jarcsek-Gaza, David Rott, Dan Mirea, Paula Maria Frunzetti, Codrea Ioan, Camelia Ghinea, Tokai Andrea, Török Silvia, Claudia Ieremia, Ana Maria Cojocaru, Attila Kiss sau Ileana Carmen Caprariu-Nemecsek.

Scenariul a fost scris de Ruxandra Ghiţescu, iar producătorii sunt Daniel Burlac, Daniel Ehrenberg, Sabin Dorohoi, co-producător e Viorel Chesaru, directorul de imagine e Lulu de Hillerin, scenorgrafia Anca Miron şi Sonia Constantinescu, montajul Mircea Lăcătuş, muzica Eduard Dabrowski, costumele Lumi Mihai şi Sybille Gänßlen-Zeit, coafurile Marius Schiel şi machiajul Elena-Diana Zăstran.

Revista presei