Uraganul Milton a lovit Florida cu o forță nemaivăzută. „Rescrie cărțile recordurilor”

Uraganul Milton a lovit Florida cu o forță nemaivăzută. „Rescrie cărțile recordurilor” Uragan. Sursă foto: Freepik

Camerele web din Florida au surprins intrarea uraganului Milton pe uscat. A lovit cu rafale de vânt care au atins 205km/oră, potrivit Centrului Național al Uraganelor din SUA, citat de BBC. Milton se deplasează rapid și extrem de violent spre nord-est. Autoritățile lansează apeluri dese către populație.

Uraganul Milton a lovit Florida

Uraganul Milton, despre care experții spun că este „extrem de periculos" a atins miercuri seara Florida, măturând coasta cu vânturi violente, ploi abundente şi inundând centrul acestei peninsule din sud-estul Statelor Unite, transmite presa din America.

Milton a atins coasta de vest a Floridei „în apropiere de Siesta Key, în comitatul Sarasota", a transmis Centrul american pentru uragane (NHC) în buletinul său de la ora 20.30 (00.30 GMT).

„Cel mai puternic uragan pe care l-am văzut vreodată”

Experții în uragane transmit informații la minut și spun că Milton va „rescrie cărțile recordurilor”, citează ABC News.

„Cred că, pentru coasta central-vestică a Floridei, acesta are potențialul de a fi cel mai puternic uragan pe care l-am văzut vreodată, având în vedere amploarea impactului provocat de valul de furtună”, a declarat Mike Brennan, directorul Centrului național pentru uragane, pentru ABC News.

Retrogradat la sfârşitul zilei la categoria 3 (din 5), dar considerat în continuare "major" de NHC, Milton se aşteaptă să fie „unul dintre cele mai distructive uragane care a lovit Florida în mai bine de un secol", a avertizat miercuri seara Joe Biden.

Un vânător de uragane i-a văzut forța din interior

Uraganul Milton

Uraganul Milton. Sursă foto: X.com

Lt. Cmdr. Josh Rannenberg, pilotul principal al Vânătorilor de uragane ai Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), a monitorizat cu sârguință traiectoria uraganului Milton, anticipând impactul său istoric.

Rannenberg a zburat spre uragan miercuri la ora 3 a.m., efectuând cel puțin patru treceri prin furtună pentru a eșantiona fiecare mișcare într-o misiune de nouă ore.

Informațiile pe care el și echipa sa le-au adunat au fost transmise direct Centrului Național pentru Uragane chiar în timpul zborului, astfel încât acesta a putut actualiza prognoza și avertizările înainte ca uraganul distrugător să atingă țărmul.

Milton lovește la două săptămâni d ela uraganul Helene care a provocat daune colosale și peste 220 de oameni au murit, înregistrând cele mai multe victime din ultimele două decenii.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei