Noi medicamente pe lista celor gratuite sau compensate, începând cu 1 noiembrie

Noi medicamente pe lista celor gratuite sau compensate, începând cu 1 noiembrie Medicamente. Sursa foto. Pixabay

Lista medicamentelor gratuite sau compensate va fi extinsă. O nouă completare a listei a fost aprobată miercuri de către Executiv, la propunerea Ministerului Sănătății, urmând să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

Mai multe medicamente gratuite și compensate

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri în ședința de Guvern că lista medicamentelor gratuite sau compensată va fi completată cu unele noi.

„Aprobăm noi medicamente ce vor fi incluse, începând cu 1 noiembrie, pe lista medicamentelor gratuite sau compensate. Este vorba de medicamente pentru boli oncologice și pentru multe afecțiuni cronice, precum și pentru transplantul medular”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de guvern de miercuri.

„Asigurăm accesul echitabil şi nediscriminatoriu al pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie care pot salva mii de vieţi”, a mai afirmat Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

Mai multe medicamente sunt destinate bolnavilor de cancer

Actul normativ prevede introducerea a 19 medicamente, din care 15 denumiri comune internaționale (DCI) noi, iar patru pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în prezent.

medicamente

Medicamente. Sursă foto: Unsplash

În unele cazuri, medicamentele propuse reprezintă singura șansă pentru pacienți, precizează 360medical.ro

„În vederea punerii în aplicare a deciziilor emise, autoritatea națională competentă în domeniul evaluării tehnologiilor medicale, după parcurgerea etapelor legale ale procesului de evaluare a medicamentelor pentru care deținătorii autorizațiilor de punere pe piață au formulat solicitări în acest sens, a propus Ministerului Sănătății lista de medicamente cu decizie de includere necondiționată, listă care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în condițiile legii”, prevedea nota de fundamentare a actului normativ.

Ultima decizie în acest sens a fost luată în luna aprilie de către Executiv (la un an după precedenta decizie), când au fost introduse  28 de medicamente, din care 22 de molecule noi, pe lista de medicamente compensate și gratuite.

Noile molecule

Potrivit proiectului de act normativ, în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90%din prețul de referință), se introduce molecula somapacitan. 

Este medicament indicat pentru substituția hormonului de creștere (HC) endogen la copii cu vârsta de 3 ani și peste, la adolescenți cu insuficiență de creștere din cauza deficitului de hormon de creștere (copii și adolescenți cu DHC) și la adulți cu deficit de hormon de creștere (adulți cu DHC).

DE asemenea, se introduc 7 molecule (din care 5 nelistate în prezent): fenfluramină (epilepsie), efgartigimod alfa (Miastenia gravis), acid carglumic (hiperamoniemie cauzată de boli metabolice), finerenonă (boala cronică de rinichi – faza predializă), filgotinib (boală cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt), upadacitinib (dermatită atopică) și tezepelumab (afecţiuni pulmonare cronice), transmit specialiștii de la 360medical.ro

 

Revista presei