Ucrainenii l-au vânat doi ani. Unul dintre consilierii candidatei Victoria Furtună, arestat de SBU

Ucrainenii l-au vânat doi ani. Unul dintre consilierii candidatei Victoria Furtună, arestat de SBU Sursa foto: deschide.md

Republica Moldova. Serviciul ucrainean de Securitate l-a arestat pe Dmytro Chistilin, unul dintre consilierii candidatei la Președinție, Victoria Furtună. Presa de la Chișinău mai scrie că Chistilin este omul care ar fi stat în spatele „pelerinajelor” preoților la Moscova.

SBU l-a reținut pe Chistilin

Ideolog al Kremlinului și susținător al agresiunii armate a Federației Ruse, Chistilin a fost reținut cu ajutorul Poliției de frontieră a Republicii Moldova.

Chistilin este cunoscut ca asistent al fostului consilier al lui Vladimir Putin, Serghei Glazyev. Ultimul este unul dintre principalii „moderatori” ai anexării ilegale a regiunilor Crimeea, Donețk și Lugansk. Cei doi  au elaborat și  „Strategia de război informațional”, care a justificat invazia rusă.

„În perioada 2016-2024, Chistilin a pregătit o serie de „materiale analitice” pentru Kremlin. A sprijinit agresiunea armată a Federației Ruse și „integrarea” în Rusia a regiunilor ocupate temporar ale Ucrainei. Estet autorul a numeroase publicații care vizează săvârșirea de sabotaj informațional împotriva statului nostru. Chistilin a participat activ și la promovarea intereselor Kremlinului în afara Rusiei. Printre altele, a organizat imixtiune în procesele electorale din țările din Europa Centrală și de Est, în favoarea Moscovei”, se arată în comunicatul SBU.

Totodată, conform ofițerilor de securitate, Chistilin a participat la organizarea așa-numitelor „mese rotunde” în țările europene. În timpul unor astfel de evenimente, el a răspândit narațiunile Kremlinului.

Chistilin a părăsit Ucraina chiar înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina. A fost plasat în arest și este suspectat de trădare de patrie și justificare a agresiunii militare ruse în Ucraina. Acesta riscă închisoare pe viață cu confiscarea averii.

Legături în Republica Moldova

Deschide.MD a restabilit legăturile din spatele ”pelerinajelor” preoților Mitropoliei Moldovei la Moscova. Jurnaliștii au reușit să afle că Chistilin a contribuit la organizarea acestor pelerinaje și chiar este prieten cu mulți parohi care au mers în Federația Rusă,

Acesta este în relații bune dar și cu episcopul de Bălți, Marchel. Mai mult, Chistilin ar fi consiliat-o pe candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună.

Acesta i-ar fi convins pe preoți să adune semnături în susținerea candidaturii sale, ocupându-se și de campania electorală.

Pe 6 octombrie, preoții au organizat un așa zis ”Marș al Păcii”, la care au fost promovate candidaturile Victoriei Furtună și Vasile Tarlev, susține sursa citată.

Sursa foto: deschide.md

Revista presei