O rachetă rusească a lovit portul Odesa. Un mort și cinci răniți

O rachetă rusească a lovit portul Odesa. Un mort și cinci răniți Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

O rachetă rusească a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa din sudul Ucrainei. Autoritățile au anunțat că o persoană a fost ucisă și că cinci membri ai echipajului sunt grav răniți. Ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a declarat că cele două nave au fost avariate în centrul de export de cereale din Marea Neagră. Nu se știe dacă acestea se mai pot repara.

O rachetă rusească a lovit o navă din portul Odesa

„Trebuie să ne unim forţele tuturor statelor şi organizaţiilor responsabile pentru a... asigura libertatea de navigaţie în Marea Neagră şi securitatea alimentară globală”. Moscova n-a recunoscut acest atac.

atac

Sursa foto: arhiva EVZ

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a anunțat că bărbatul ucis în ultimul atac era un lucrător portuar. Cei cinci bărbaţi răniţi erau cetăţeni străini şi membri ai echipajului navei. Viceprim-ministrul Oleksiy Kuleba a a spus că nava lovită se numește Optima şi că ajunsese la Odesa recent.

Rusia încearcă să distrugă transportul maritim

Rusia „încearcă în acest fel să distrugă transportul maritim în Marea Neagră, care garantează securitatea alimentară. Consecinţele nu pot însemna decât o mai mare instabilitate în regiunile sensibile dependente de importurile de alimente şi tensiuni în relaţiile internaţionale”, a declarat Kuleba.

Odesa

Odesa. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul ucrainean al restaurării a identificat nava atacată duminică în portul Pivdennyi din apropiere drept Paresa, sub pavilion Saint Kitts şi Nevis, care avea o încărcătură de 6 000 de tone de porumb.

A mai fost lovit portul Odesa

Luna trecută, un atac cu rachete ruseşti a avariat infrastructura portuară şi o navă civilă sub pavilion Antigua în Odesa. Patru persoane au fost rănite.„Conform evaluărilor preliminare, resturile unei rachete Iskander-M au avariat infrastructura portuară şi civilă, precum şi o navă civilă care arborează pavilionul Antiguan”, a declarat guvernatorul regional, Oleh Kiper.

Racheta Iskander-M se deplasează cu o viteză mai mare decât viteza sunetului, având o rază de acțiune de până la 500 de kilometri.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei