România, în Schengen până la sfârșitul anului. Decizie importantă în câteva zile

România, în Schengen până la sfârșitul anului. Decizie importantă în câteva zile Sursa foto: Arhiva EVZ

Strasbourg. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni în plenul Parlamentului European că va transmite, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne care va avea loc joi în Luxemburg, mesajul clar că România și Bulgaria trebuie să adere la spațiul Schengen, în special în ceea ce privește frontierele terestre, până la sfârșitul anului.

Importanța Schengen pentru identitatea europeană

Johansson a participat la o dezbatere despre reintroducerea controalelor la frontiere de către anumite state membre Schengen și efectele acestor măsuri asupra zonei libere de circulație. Cu un sentiment de mândrie, comisarul a subliniat importanța zonei Schengen, afirmând că este cea mai mare zonă de circulație din lume, care permite celor 450 de milioane de oameni din 29 de țări să circule liber prin Europa. De asemenea, ea a menționat că aproape 30% din populația Europei trăiește în zone de frontieră, iar 50 de milioane de oameni locuiesc direct lângă frontiere interne.

În intervenția sa, Ylva Johansson a evidențiat efectele pozitive ale apartenenței la Schengen, menționând că reintroducerea controalelor ar trebui să fie o măsură temporară și de ultimă instanță. "Sunt atât de mândră de acest mandat. Am primit Croația, Bulgaria și România în Schengen. Am luptat foarte dur pentru asta. Impactul asupra oamenilor este uriaș. Fără pașaport și fără cozi. Asta înseamnă Europa", a declarat ea.

Schengen

Sursa foto Photo 101330355 © Spettacolare | Dreamstime.com

Comisarul a adus în discuție și o experiență personală, amintind cum o prietenă din România i-a povestit despre bucuria copiilor la aeroport, care au observat că nu mai este nevoie de pașapoarte. "Schengen nu este doar fundația prosperității noastre, ci și parte a identității noastre, parte din ceea ce suntem", a adăugat Johansson.

Un apel pentru eliminarea controalelor

Ylva Johansson a subliniat că atât Bulgaria, cât și România au depus eforturi considerabile pentru a se conforma cerințelor necesare, implementând toate măsurile suplimentare necesare pentru aderarea la Schengen.

"Mesajul meu către miniștri la Consiliul de joi va fi să facă ultimul pas. Ridicați controalele și la frontierele terestre până la sfârșitul anului. O merită. A venit timpul", a conchis Johansson, făcând apel la decidenții politici să acționeze rapid în acest sens.

Această declarație vine într-un context în care subiectul extinderii spațiului Schengen a fost pe agenda Uniunii Europene de mai mulți ani, iar susținerea din partea comisarului Johansson poate oferi un impuls necesar pentru avansarea procesului de integrare a României și Bulgariei.

Revista presei