728 de militari IDF uciși, peste 26.000 de rachete trase asupra Israelului, într-un an de război

728 de militari IDF uciși, peste 26.000 de rachete trase asupra Israelului, într-un an de război Gaza. Sursa foto: Platforma X

Datele publicate de armata israeliană (IDF ) la un an de la începutul conflictului cu teroriștii palestinieni din Gaza arată că 728 de militari au fost uciși și că peste 26.000 de rachete au fost trase asupra Israelului. Armata mai spune că cel puțin 17.000 de teroriști palestinieni au fost uciși în Gaza, și cel puțin 800 în Liban. De asemenea, 4.700 de puțuri de tunel au găsite în Fâșia Gaza și 11.000 de poziții ale grupului terorist Hezbollah au fost lovite.

IDF, bilanț după un an de război

La un an de la începutul războiului, pe 7 octombrie 2023, Forțele de Apărare Israelului au publicat noi date despre operațiunile sale în Fâșia Gaza, Cisiordania și Liban, despre numărul de rachete trase asupra Israelului și despre numărul de locuri lovite de forțele aeriene israeliene.

Potrivit datelor, aproximativ 17.000 de agenți Hamas și membrii altor grupuri teroriste au fost uciși de IDF în Fâșia Gaza de la începutul războiului, în plus față de cei aproximativ 1.000 de teroriști intrați în Israel, pe 7 octombrie, când palestinienii au masacrat aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au răpit 251 de persoane în Gaza.

Israelul a răspuns printr-o campanie militară pentru a răsturna regimul instalat de grupul terorist Hamas în Fâșia Gaza, pentru a distruge complet gruparea și pentru a elibera ostaticii.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de teroriștii Hamas, susține că peste 41.000 de palestinieni ar fi fost uciși în Gaza, dar cifra nu poate fi verificată în mod independent și se crede că sunt incluși teroriștii aparținând Hamas și altor grupări, considerați „martiri” de palestinieni, care au fost uciși în Gaza.

Sute de comandanți teroriști, eliminați

Datele IDF spun că armata a ucis opt comandanți de brigadă sau cu rang echivalent din Hamas, precum și peste 30 de comandanți de batalion. Peste 165 de comandanți și agenți ai teroriștilor palestinieni Hamas cu un rang similar au fost, de asemenea, uciși, potrivit datelor IDF.

Aproximativ 40.300 de ținte au fost lovite în Fâșia Gaza de la începutul războiului, iar trupele au localizat aproximativ 4.700 de puțuri de tunel, a mai spus IDF.

Un nou tunel Hamas, sub sediul agenției ONU din Gaza. Sursă foto: platforma X

Tunel Hamas. Sursa foto: platforma X

A doua zi după atacul Hamas, gruparea teroristă Hezbollah din Liban a început atacurile de-a lungul graniței de nord a Israelului, spunând că acționează în sprijinul palestinienilor. Aceste lupte au escaladat constant de-a lungul lunilor, până la punctul de fierbere de luna trecută, după ce Israelul a început o nouă ofensivă împotriva grupării teroriste susținute de regimul ayatollahilor de la teheran, ucigând întreaga sa conducere de vârf și lansând o operațiune la sol în sudul Libanului.

În Liban, IDF a declarat că a ucis peste 800 de agenți teroriști, majoritatea membri ai Hezbollah. Numărul includea 90 de comandanți Hezbollah, potrivit IDF. De asemenea, aproape 11.000 de poziții Hezbollah au fost lovite de armată.

Ploaie de rachete asupra Israelului

De la începutul războiului, peste 26.000 de rachete și drone au fost lansate asupra Israelului de pe mai multe fronturi.

Cifrele au inclus 13.200 de proiectile trase din Gaza - cel puțin 5.000 numai pe 7 octombrie - 12.400 din Liban, aproximativ 60 din Siria, 180 din Yemen și 400 din Iran - acesta din urmă în două atacuri directe asupra Israelului pe 13 aprilie și 1 octombrie. IDF nu a detaliat câte drone și rachete au fost lansate din Irak asupra Israelului în timpul războiului.

Cifrele nu au inclus rachetele – câteva sute, potrivit IDF – lansate de grupurile teroriste din Gaza care au tras greșit și au aterizat tot în Fâșie, precum și pe cele lansate de Hezbollah care au aterizat în Liban.

Mii de suspecți de terorism, prinși de IDF

IDF a declarat că Unitatea 504 a Direcției de Informații Militare a interogat aproximativ 7.000 de suspecți palestinieni din Fâșia Gaza, mulți dintre aceștia arestați și aduși în Israel pentru a fi audiați în continuare. Mulți au fost, de asemenea, returnați în Gaza după interogatorii.

Un total de 728 de soldați, rezerviști și ofițeri locali de securitate au fost uciși și alți 4.576 au fost răniți în război din 7 octombrie - cel mai recent duminică. Dintre aceștia, 346 au fost uciși și 2.299 au fost răniți în timpul ofensivei terestre din Gaza. IDF enumeră, de asemenea, 56 de soldați uciși din cauza greșeală în Gaza sau în alte accidente legate de armată.

Începând cu 7 octombrie, în Cisiordania, IDF a declarat că trupele sale au arestat peste 5.250 de palestinieni căutați, inclusiv peste 2.050 afiliați Hamas. În plus, aproximativ 690 de oameni înarmați, care s-au ciocnit cu trupele sau teroriști care efectuează atacuri solitare au fost uciși de trupele israeliene în Cisiordania, a mai anunțat IDF.

În plus, 150 de raiduri la nivel de brigadă au fost efectuate în Cisiordania și 30 de case ale palestinienilor acuzați de terorism au fost demolate, potrivit Times of Israel.

Revista presei