Întrebare incomodă pentru Kiev. Care este situația sistemelor de avertizare timpurie furnizate de Israel?

Întrebare incomodă pentru Kiev. Care este situația sistemelor de avertizare timpurie furnizate de Israel? Război Sursa foto: X

Războiul de apărare împotriva Rusiei pare să fi intrat într-un impas pentru armata ucraineană. Sub presiunea trupelor lui Vladimir Putin, ucrainenii sunt nevoiți să se retragă, abandonând zone strategice.

Pe de altă parte, armata rusă lansează raiduri de drone și rachete împotriva infrastructurii ucrainene provocând pagube importante. Apărarea Kievului face față cu greu bombardamentelor și solicită sprijin din partea aliaților occidentali.

Sistemele de avertizare IDF în războiul din Ucraina

În contextul evoluției situației militare de pe fronturile ucrainene, ambasadorul israelian la Kiev a acordat un interviu publicației ZN.UA. Michael Brodsky a fost solicitat să comenteze, legat de războiul din Ucraina, despre situația sistemelor de avertizare timpurie livrate de Israel.

Diplomatul a precizat că toate componentele acestor sisteme au fost livrate deja. El a precizat, însă, că doar Kievul poate spune dacă ele au fost puse în funcțiune sau nu. Implementarea sistemului de avertizare este în atribuțiile armatei ucrainene, astfel că solicitările de comentarii trebuie adresate acestora.

 „Tot ce am promis, am livrat. Prin urmare, contactați structurile care sunt angajate în implementarea sistemului israelian”, a spus Brodsky.

ucraina

Arme Ucraina. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Diplomatul a clarificat situația sistemelor IDF

Ambasadorul israelian a precizat că doar armata ucraineană poate decide cum folosește sistemul în războiul contra Rusiei. El a confirmat că procedura de livrare a componentelor acestui echipament a durat mai multe luni. Sistemele au ajuns, însă, la destinație, așa cum a promis partea israeliană.

„Singura informație pe care o am de la militarii noștri care au lucrat la acest sistem este că ne-am îndeplinit promisiunile și am predat părții ucrainene tot ceea ce aveam de transmis. A fost un proces destul de lung, care a durat multe luni. În ceea ce ne privește procesul e încheiat”, a spus oficialul.

Rusia a lansat, în războiul contra Ucrainei, un nou atac în care a folosit 87 de drone de atac și patru rachete. Potrivit oficialilor miliari ucraineni, dronele și rachetele au fost lansate noaptea trecută, din mai multe direcții, asupra regiunilor țării. În acest context, au fost declanșate trei alarme anti-aeriene care au durat în jur de cinci ore.

Armata ucraineană a anunțat că majoritatea dronelor au fost doborâte dronele rusești au fost doborâte ori și-au ratat țintele. Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 56 de drone și două dintre rachete.

Michael Brodsky

Michael Brodsky și Volodimir Zelenski Suras foto: Ambasada Israelului la Kiev

Războiul din Ucraina tot mai dificil

Armata ucraineană se confruntă cu o situație tot mai dificilă pe fronturile din estul țării. Forțele militare ale Rusiei presează și distrug sistematic, orașele în care este organizată rezistența apărătorilor.

Pe de altă parte, cu regularitate, au loc atacuri cu drone și rachete asupra teritoriului ucrainean. În acest context, președintele Volodimir Zelensși a cerut aliaților NATO să intervină și să doboare proiectilele rusești în spațiul aerian ucrainean. El a făcut apel, în special, la Polonia și România, țări afectate de dronele rusești.

Cererea lui Zelenski a fost refuzată de Pentagon care a apreciat că un astfel de demers ar putea echivala cu o intervenție directă în războiul din zonă.

 

Revista presei