Ciolacu critică decizia CCR privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă: „Disproporționată”

Ciolacu critică decizia CCR privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă: „Disproporționată” Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat la decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2024, susținând că hotărârea CCR pare disproporționată, mai ales în absența unei motivări clare. Liderul PSD a subliniat importanța respectării principiilor democratice în procesul electoral.

O decizie controversată în cazul candidaturii Dianei Șoșoacă

Ciolacu consideră că rolul Curții Constituționale ar trebui să fie acela de a proteja dreptul candidaților de a participa la alegeri, nu de a le bloca accesul. „Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susţine întotdeauna că funcţiile trebuie câştigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esenţa democraţiei”, scrie Ciolacu pe contul său de Facebook.

Premierul a cerut public ca CCR să prezinte rapid o motivare solidă și argumentată, pentru a clarifica decizia luată.

Curtea Constituțională. Sursă: Arhiva EVZ

Posibilitatea unei reforme constituționale

Marcel Ciolacu a avertizat că, dacă deciziile de acest fel continuă fără explicații adecvate, se va pune în discuție necesitatea unei reforme a Curții Constituționale. El a subliniat că sistemul democratic din România poate fi slăbit dacă astfel de hotărâri nu sunt susținute de argumente legale puternice.

Curtea Constituțională a anulat candidatura Dianei Șoșoacă în urma contestațiilor depuse de Amalia Bellantoni și Mihai Gheorghe Ursa, considerând înregistrarea candidaturii nevalidă. Această decizie a stârnit reacții puternice în spațiul public, aducând în discuție rolul și transparența CCR în procesul electoral.

Judecătorii care s-au opus eliminării candidaturii Dianei Șoșoacă au fost Iulia Scântei, propusă de PNL, și Mihaela Ciochină, susținută de Președinție. Aceștia au votat împotriva deciziei de a anula înregistrarea candidaturii lui Șoșoacă. Pentru eliminarea candidaturii au votat Marian Enache și Bogdan Licu, ambii susținuți de PSD. De asemenea, Attila Varga, propus de UDMR, s-a alăturat acestui vot. Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, ambii susținuți tot de PSD, au votat și ei pentru respingerea candidaturii. Judecătoarele Simina Tănăsescu și Livia Stanciu nu au participat la vot, ceea ce a influențat balanța finală, ducând la decizia de eliminare a candidaturii Dianei Șoșoacă cu scorul de 5-2.

Revista presei