Diana Șoșoacă își depune din nou candidatura prezidențială la BEC, după invalidarea CCR

Diana Șoșoacă își depune din nou candidatura prezidențială la BEC, după invalidarea CCR Diana Șoșoacă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Diana Iovanovici Șoșoacă a făcut o nouă încercare de a intra în cursa prezidențială, depunându-și candidatura la Biroul Electoral Central (BEC) cu doar 10 minute înainte de împlinirea termenului legal, la ora 23:50, sâmbătă noaptea. Aceasta este a doua depunere a dosarului său, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) i-a anulat prima candidatură, decizie care a provocat un val de controverse și reacții politice.

Reacții politice după invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a confirmat că Diana Șoșoacă a înaintat noul dosar fără a mai depune semnături de susținere. Conform reglementărilor, BEC are la dispoziție 24 de ore pentru a analiza și valida sau respinge candidatura, urmând să se pronunțe duminică, la ora 18:00.

Toni Grebla

Toni Greblă. Sursa foto: Inquam

În cursul săptămânii, Curtea Constituțională a admis contestațiile formulate de două persoane împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă, ceea ce a dus la anularea înregistrării sale pentru alegerile prezidențiale. CCR a invalidat și semnul electoral asociat candidaturii acesteia. Decizia a stârnit numeroase reacții în rândul partidelor politice, mai ales din partea PNL și USR, care au acuzat PSD de manipulare pentru a-l favoriza pe liderul social-democrat Marcel Ciolacu în turul al doilea, împotriva lui George Simion.

Diana Șoșoacă a acuzat la rândul său faptul că drepturile sale procesuale au fost încălcate, susținând că nu a fost citată în legătură cu contestațiile depuse la CCR. Într-o intervenție pe Facebook, aceasta a făcut apel la susținătorii săi să iasă în stradă și să protesteze împotriva deciziei, pe care a considerat-o "inacceptabilă" și o amenințare la adresa naționaliștilor din România.

Decizia CCR a fost criticată de către politicieni din mai multe partide. PNL a acuzat că întreaga situație este o "făcătură marca PSD", afirmând că Marcel Ciolacu vizează un duel în turul al doilea cu George Simion, liderul AUR, pe care îl consideră mai ușor de învins. Pe de altă parte, PSD a negat orice implicare și a cerut Curții Constituționale să ofere explicații suplimentare pentru decizia luată.

Așteptări în legătură cu decizia BEC

Diana Șoșoacă speră că depunerea noului dosar va fi acceptată de către BEC, în ciuda deciziei CCR. Totuși, neclaritățile legate de lipsa semnăturilor de susținere și de modul în care au fost gestionate contestațiile ar putea complica situația sa. Dacă BEC va respinge candidatura, Diana Șoșoacă va avea opțiunea de a contesta decizia la Curtea Constituțională.

BEC

BEC. Sursa foto: bec.ro

Ludovic Orban, un alt candidat important în cursa prezidențială, a depus și el dosarul său de candidatură în aceeași zi, iar BEC urmează să se pronunțe asupra acestuia în cadrul aceleași sesiuni.

Candidatura Dianei Șoșoacă rămâne în centrul atenției publice și politice din România, cu numeroase controverse în jurul procesului electoral și al validării candidaților. Decizia finală a BEC va clarifica dacă aceasta va rămâne în competiția prezidențială sau dacă va trebui să facă un nou apel la Curtea Constituțională.

Revista presei