Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu la micul dejun? Românii visau la aceste alimente în anii '80

Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu la micul dejun? Românii visau la aceste alimente în anii '80 Nicolae și Elena Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu, liderul României din perioada 1965-1989, a fost influențat în mod constant de soția sa, Elena Ceaușescu, în luarea deciziilor importante. În ultimii ani ai regimului său, populația țării suferea grav din cauza lipsurilor materiale, iar foametea devenise o realitate cotidiană. În ciuda acestei situații, nici regimul alimentar al cuplului Ceaușescu nu era deosebit. Chiar dacă aveau acces la o gamă variată de produse pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu le puteau visa.

Chiar dacă Nicolae Ceaușescu avea la dispoziție multe alimente, regimul său alimentar era destul de strict. O parte din această strictețe era dictată de starea sa de sănătate. Liderul român suferea de diabet, iar dulciurile erau o raritate în meniul său. Când totuși consuma deserturi, acestea erau preparate cu îndulcitori naturali, cum ar fi siropul de arțar. Ceaușescu prefera un stil de viață simplu și ordonat. Se trezea zilnic la aceeași oră și, până la ora 8 dimineața, era deja la biroul său din Comitetul Central al Partidului Comunist Român.

Ce mânca Nicolae Ceaușescu la micul dejun?

Mic dejunul era luat în mod obișnuit în vila lor din cartierul Primăverii. Acesta consta într-o combinație simplă de ouă fierte, șuncă sau brânză. Ceaușescu nu bea cafea, ci prefera un ceai cu lapte. De asemenea, nu era mare amator de fructe, dar obișnuia să consume zilnic suc de fructe, folosind întotdeauna un pai. Grapefruitul era preferatul său, iar după somnul de după-amiază, savura adesea un pahar de suc de grapefruit.

Programul zilnic al liderului includea o oră de odihnă la birou, de la ora 13:30. Ceaușescu avea un colț dedicat acestei activități, iar somnul său de după-amiază era o parte esențială din rutină. În general, pauza nu depășea o oră și jumătate.

În ceea ce privește mesele principale, Ceaușescu avea o preferință clară pentru legume și verdețuri. Era mare amator de borșuri de ștevie și lobodă, dar și de piure de urzici. Bucătarii săi îi pregăteau frecvent musaca de legume, friptură și salată de roșii cu brânză proaspătă. Deși regimul comunist nu celebra oficial sărbătorile religioase, familia Ceaușescu respecta tradițiile în privat. De Paște și Crăciun, masa lor era încărcată cu preparate tradiționale, cum ar fi sarmalele, piftia și salata de boeuf, una dintre mâncărurile preferate ale dictatorului.

Deși era un vânător pasionat, Nicolae Ceaușescu nu consuma multă carne. De fapt, din cauza problemelor de sănătate, și-a limitat consumul de carne la doar câteva zile pe săptămână.

Dictatorul merge în vizitele oficiale cu mâncare la pachet

Nicolae Ceaușescu avea un obicei destul de neobișnuit în timpul vizitelor oficiale în străinătate. De teamă să nu fie otrăvit, prefera să consume doar mâncăruri aduse de acasă, ceea ce crea confuzie în rândul oficialilor din țările pe care le vizita. Această practică nu era legată doar de frica de otrăvire, ci și de faptul că regimul său alimentar era strict din cauza diabetului.

În ceea ce o privește pe Elena Ceaușescu, gusturile ei culinare erau la fel de modeste. Unul dintre deserturile preferate ale Elenei era coliva, o rețetă tradițională pe care chiar a învățat-o pe menajera familiei să o prepare.

Revista presei