Un copil a murit de rabie, după ce un liliac a intrat întâmplător în dormitorul lui

Un copil a murit de rabie, după ce un liliac a intrat întâmplător în dormitorul lui Lilieci. Sursa foto: arhiva EVZ

Un copil a murit de rabie după ce a intrat în contact cu un liliac. Acesta ar fi pătruns în dormintorul său din întâmplare.

Nu au fost semne de mucături

Medicii de la spitalul Haldimand-Norfolk din Ontario, Canada, au confirmat că, din cauza expunerii la virus, copilul a decedat. „S-au trezit cu o liliac în dormitorul lor”, au spus medicii, adăugând că părinții nu au văzut semne de mușcătură sau zgârieturi și, ca urmare, nu i-au făcut copilului un vaccin antirabic.

Este primul caz de acest fel în Ontario din 1967 și până acum. Copilul, a cărui vârstă nu a fost făcută publică de medici, a fost dus la spital după incidentul de la începutul lunii septembrie și, ulterior, a murit, transmite bbc.

Liliac

Liliac. Sursa foto: arhiva EVZ

Se ia din saliva unui animal infectat

Rabia este o boală virală rară, dar mortală, care poate fi luată de oameni din saliva unui animal infectat, cum ar fi liliecii, coioții, vulpile sau ratonii. Boala, care poate provoca leziuni severe la nivelul creierului și măduvei spinării, provoacă aproape întotdeauna moartea odată ce simptomele au apărut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Agenția de sănătate a spus că aproape toate cazurile umane de rabie din Canada sunt rezultatul expunerii la lilieci. În SUA, mai puțin de 10 persoane mor de rabie în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Problema cea mai mare este că mușcăturile liliecii nu sunt ușor de identificat. Este posibil ca mușcătura să nu fie observată sau fie atît de mică, încât, de obicei, oamenii nu îi dau atenție.

Caz asemănător de rabie în SUA

În urmă cu o săptămână, un bărbat din Statele Unite ale Americii a murit de rabie în circumstanțe asemănătoare. Bărbatul 65 de ani din vestul statului Minnesota a avut contact cu liliacul în luna iulie. Departamentul de Sănătate din Minnesota a confirmat diagnosticul de rabie la laboratorul din Atlanta, pe 20 septembrie.

Instituția lucrează, în prezent, pentru a stabili câte persoane au fost expuse la boală, dar afirmă că nu există niciun risc pentru public.

Revista presei