Cum s-a format echipa lui Ceaușescu. Alex Mihai Stoenescu: „Îi cunoștea pe maiștrii de la uzinele 23 August după nume”. Video

Cum s-a format echipa lui Ceaușescu. Alex Mihai Stoenescu: „Îi cunoștea pe maiștrii de la uzinele 23 August după nume”. Video Podcast „Evenimentul istoric” pe YouTube „Hai România”. Sursa foto: arhiva companiei

Nicolae Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute figuri politice de la noi din țară. Numeroși istorici încă vorbesc despre acesta. Și în noua ediție a podcastului „Evenimentul Istoric”, din data de 4 octombrie, s-a discutat despre ascensiunea fostului lider în fruntea Partidului Comunist, despre slăbiciunile sale, dar și despre dosarul său de cadre.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a oferit, în cadrul podcastului, mai multe detalii cu privire la parcursul fostului lider comunist, dar și la cum a ajuns el să ocupe funcția de șef al secției organizatorice a partidului.

O serie de evenimente

În cadrul podcastului, Alex Mihai Stoenescu a oferit mai multe detalii despre parcursul politic al lui Nicolae Ceaușescu. El a enumerat faptul că liderul a făcut parte din nucleul Gheorghe Gheorghiu Dej și că s-a pregătit pentru a deveni conducător în cadrul Ministerului Apărării Interne. Însă, el a mai explicat că la acestea s-a adăugat și faptul că la un moment dat, Gheorghiu Dej, l-a numit pe Ceaușescu șef al secției organizatorice a partidului.

„În acest caz există două lucruri esențiale. Primul este că șeful secției organizatorice a partidului, în sistemul sovietic de putere, era 99% succesorul primului secretar aflat în funcție. Acest aspect esențial nu trebuie uitat. Sistemul sovietic de putere, biroul politic, era format dintr-un număr de secretari ai comitetului central și membrii ai partidului. Nouă persoane, 11 persoane, în funcție de dimensiunea partidului, care erau egali între ei. Și din ei, între ei, prin vot, alegeau un prim secretar. De regulă, acesta, era cel care conducea secția organizatorică”, a detaliat istoricul.

El a continuat prin a explica ce era, mai exact, această secție.

„Însemna secția de cadre ale partidului, cadrele partidului, însemna partidul în esența lui în ultimă instanță. Ori, în această perioadă, cât Ceaușescu a fost șef, chiar dacă era prea tânăr, nu părea a fi succesorul. Pentru că erau alții mai potriviți, Maurer și alți pretendenți la funcția lui Gheorghiu Dej”, a mai spus Alex Mihai Stoenescu.

Cunoștințele lui Ceaușescu

Istoricul a mai continuat prin a povesti că deși Ceaușescu era tânăr, cunoștea perfect structura partidului, dar și oamenii. A mai explicat că fostul lider și-a făcut propria direcție încă de pe atunci.

„Numirea lui Ceaușescu ca șef al secției organizatorice a partidului, a secției de cadre, i-a dat posibilitatea să-și formeze echipa. El care făcuse parte, până atunci, din echipa Gheorghe Gheorghiu Dej, acum începe să își formeze echipa proprie: Trofin, Vlad, Iliescu, apoi Mizil. Tot ce am întâlnit apoi la conducerea partidului sub Ceaușescu, au început să fie depistați de la organizația de tineret și să se înceapă, încet, încet, să se formeze”, a mai explicat Alex Mihai Stoenescu.

Invitatul podcastului a explicat că în perioada în care a fostul șeful secției organizatorice, Ceaușescu a cunoscut perfect partidul și cadrele.

„Eu am fost surprins de mărturiile unor apropiați ai lui Ceaușescu și ale unor membri CPEx. El cunoștea activiștii de partid, directori de fabrici. Îi cunoștea pe maiștri de la uzinele 23 August după nume”, a mai detaliat el.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul istoric” de vineri, 4 octombrie, poate fi vizionată integral aici.

Revista presei