Conducerea SNSPA susține, în continuare, că nu știa ce făcea Bulai

Conducerea SNSPA susține, în continuare, că nu știa ce făcea Bulai Cristian Pîrvulescu. Sursa foto: Facebook

SNSPA a emis astăzi o reacție la informațiile recente din presă legate de o întâlnire din aprilie 2024, în care studenții au avut o discuție cu un grup de profesori despre cazul Bulai. La această "sesiune de feedback" a fost prezent și decanul Cristian Pîrvulescu, care a participat activ la dialogul cu studenții.

Cazul Bulai. SNSPA răspunde acuzațiilor privind implicarea decanului

Conform unei postări pe Facebook din partea SNSPA, s-au făcut clarificări referitoare la întâlnirea de feedback din 5 aprilie 2024 de la Facultatea de Științe Politice, la care au participat cadre didactice și studenți din anul al treilea. În timpul acestei sesiuni, s-au discutat mai multe probleme legate de activitatea academică, iar printre acestea a fost menționat și comportamentul profesorului Alfred Bulai în timpul cursurilor sale.

Un student a ridicat subiectul unor posibile abateri etice care ar fi avut loc în cadrul programului de practică coordonat de profesorul Bulai, desfășurat în vara anului 2023. Totuși, aceste informații ar fi fost prezentate indirect, neexistând dovezi concrete în acel moment. Reprezentanții SNSPA au subliniat că interpretările apărute în presă în legătură cu această discuție au fost tendențioase.

Alfred Bulai

Alfred Bulai. Sursa: Inquam Photos / George Calin

Cristian Pîrvulescu ar fi decis că nu au ce să îi facă lui Alfred Bulai

Fiind o mărturie indirectă, decanul a explicat că au existat diferite zvonuri, dar fără sesizări formale și fapte concrete este dificil de început vreun demers de natură administrativă sau etică, iar studentul a promis că, persoanele la care se referea nefiind de față, va încerca să obțină informații suplimentare de la acestea, care, însă n-au mai apărut;

La acel moment al discuției, reiterarea confidențialității întâlnirii a urmărit să asigure protecția studenților participanți de eventualele persecuții din partea celor care s-ar fi simțit lezați de afirmațiile făcute dacă acestea deveneau publice, mai ales că începea sesiunea de examene și urma cea de licență", au transmis reprezentanții SNSPA printr-o postare pe Facebook.

Reacția vine la scurt timp după ce a apărut informația prin care o studentă le-a povestit anchetatorilor, în calitate de martor, despre această sesiune de feedback, în care un coleg a adus în discuție cazul Bulai.

În lipsa unor dovezi clare, decanul Cristian Pîrvulescu ar fi concluzionat că nu pot lua măsuri împotriva lui Alfred Bulai, sugerând că acesta „ar avea protecție”.

Profesorul rămâne în arest la domiciliu

Marți, Judecătoria Sectorului 1 a decis prelungirea măsurii arestului la domiciliu pentru Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, cu încă 30 de zile. În această perioadă, Bulai este obligat să rămână la domiciliu și să nu își părăsească locuința, inclusiv pentru a merge la medic, o cerere pe care el a făcut-o în fața instanței și care a fost respinsă.

Pe lângă restricția de a părăsi domiciliul, judecătorii i-au interzis sociologului să ia legătura cu fosta sa secretară, Benga Corina-Ioana, respingând solicitarea acestuia de a stabili un contact cu ea. Bulai a contestat anterior măsura arestului preventiv, iar în perioada următoare a fost internat în spital, după ce a suferit un infarct.

Alfred Bulai este acuzat de agresiune sexuală asupra mai multor studente, acuzațiile indicând că acesta ar fi profitat de poziția sa în cadrul SNSPA pentru a comite aceste abuzuri. O parte dintre incidente s-ar fi desfășurat în timpul perioadelor de practică, când acesta însoțea studenții în diferite locații din țară.

 

Revista presei